На държавата е нужно редовно правителство и мнозинство, което да приема важните закони, а за да се случи това следва да има съгласие и "единение на волите". Същевременно обаче програмата на втората сила "Продължаваме промяната/Демократична България" следва да бъде коригирана в посока реализъм.

Това коментира в кулоарите на Народното събрание вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

Дончев отново очерта поставените вече от партията му основни приоритети, които трябва да следва евентуално бъдещото мнозинство - синхрон по законодателната програма, синхрон в политиките, които ще се провеждат, а на трето място съгласие по отношение на правителство. Важно е обаче какво представлява в конкретика това правителство.

"Което включва и персоналният състав (на бъдещ кабинет). Когато говорим за личността, нейните качества, професионални и персонални, са от огромно значение. Извървяли сме 1/3 от пътя, т.е. имаме виждане по отношение на законодателна програма. Очаквам разговори, конкретна работа, техническа и експертна, по отношение на политики", каза народният представител.

Без мандати, ГЕРБ и ПП/ДБ започват работа по бюджета и съдебната реформа

Без мандати, ГЕРБ и ПП/ДБ започват работа по бюджета и съдебната реформа

ПП са готови обаче да разговарят с ГЕРБ за управленска програма с втория мандат

Дончев очерта и основното предизвикателство пред стъпка номер 2, т.е. управленската програма - имало големи различия между програмите на ГЕРБ и "Промяната". Преповтори и искането на лидера си Бойко Борисов "добрите сили" да представят предварително проектосъстав на кабинета, който биха предложили с втория мандат.

"Тук не говорим за намиране на най-малкото общо кратно, тук говорим за ревизия, за мен, в посока реализъм. Малко или много сме в необичайна ситуация, водени от отговорността ни да бъде сформирано мнозинство, да бъде избрано правителство, ние сме склонни да правим някои компромиси. Но когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата втория да търси подкрепа от първия, даваш аргументи. Включително аргумент: "Колеги, това е предложението ни за състав на Министерски съвет, може ли да получим подкрепа".

А колко време ще отнеме постигането на консенсус по управленска програма? "Изобщо да коментираме възможността да се откажем от първия мандат, ние трябва да имаме сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат 100% ще има резултат. А колко време би отнело - ако се съберат всички екипи и има добронамерен подход - няколко дни", отговори на въпрос на News.bg вторият човек в ГЕРБ.

ПП може и да покажат на Борисов проектокабинета си

ПП може и да покажат на Борисов проектокабинета си

Това, което със сигурност ще направим, е да подготвим управленска програма