Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват! Това съобщиха от политическа партия ГЕРБ в своята фейсбук страница по повод решението на Върховният административен съд (ВАС) да върне гласуването с машини за втория тур на местните избори.

ГЕРБ отправи призив към политиците да уважават решенията на независимите български институции. Според партията решенията на съда не трябва да се политизират и да се използват с пропагандна цел.

Решение на съд не се коментира - това отсича и ДПС в позиция на съпредседателя на ПГ Делян Пеевски. Уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип, посочва Пеевски по отношение на решението на Върховния административен съд за машинното гласуване.

"Ние от ДПС винаги сме били на позицията, че стабилността на институциите и разделението на властите са тези, които градят евроатлантическия облик на България. За нас водещи остават основните ценности като свободата и сигурността на вота на гражданите, които трябва да бъдат гарантирани от институциите."

Припомняме, че в навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена инфорамция, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ.

Божидар Божанов не вижда спънки за сертифицирането на машините до втория тур

Божидар Божанов не вижда спънки за сертифицирането на машините до втория тур

Техническата работа вече била извършена