Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов. Това заяви пред медиите в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Анна Александрова.

По думите й ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на който ще бъдат чути и обсъдени всички гледни точки.

За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голям дебат по темата и да се чуем мнението на хората от съдебната власт и неправителствените организации, подчерта Александрова.

Лозан Панов се чувства разследван и без специален ред
Обновена

Лозан Панов се чувства разследван и без специален ред

Той прогнозира мракобесните времена в правосъдието

Припомняме,  при встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/.  Той предложи да бъде разработен и механизъм за разследване на "тримата големи".

Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя идеята на Кирилов. неговият мандат изтича след месеци.

Днес пък председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че не е съгласен с предложението. Според него по този начин се правело "изкуствено пришиване" на главния прокурор към председателите на върховни съдилища (т.е. на Панов и Георги Чолаков) и това не било приемливо за закона.

По-късно в кулоарите на парламента депутатът от НФСБ Христиан Митев също се обяви "за" идеята на новия правосъден министър и го похвали за навременните му действия.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци