За втори пореден ден парламентарната група на ГЕРБ настоя и на трибунка държавата да поеме 100% от разликата между прогнозната и реалната пазарна цена към момента за църкви, манастири и джамии, социални институции, общински дружества като градски транспорт, училища и детски градини, ВиК дружества, БДЖ и др. След като вчера това предложение лансира на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ, днес абсолютно същите предложения представиха по сектори редица бивши министри и ресорни експерти на бившите управляващи.

"Това са дружества, които по друг начин не могат да покрият разходите си. Това са организации, които не продават своята продукция, а са на бюджет или в обществена полза и нямат друга алтернатива", каза Делян Добрев.

"Дори и в най-голямата криза правителството на Борисов не затвори църквите и джамиите, а в момента има опасност това да се случи заради цените на тока", каза Радостин Чолаков.

Близо 50% от разходите на болниците, най-вече малките общински такива, отива за покриване на сметките за ток, сигнализира бившият здравен министър и шеф на столичната болница "Александровска" Костадин Ангелов.

Затова в момента лечебните заведения били изправени до стената и фактически нямали избор - или трябвало да спрат да плащат на медицинския персонал, или да престанат да лекуват пациенти.

Редица социални домове получават непосилни сметки за ток, увеличени средно с по 5-10 000 лева. "Ще започнем да виждаме как затварят.

Около 1300 са социалните услуги в страната. Увеличението в бюджета, предвидено за тях, е около 30%, което няма да може да покрие тези разходи", каза бившият социален министър Деница Сачева.

Няма буфер в бюджетите на училища и детски градини, който да посрещне увеличения от по 150-200%, каза на свой ред бившият образователен министър Красимир Вълчев. "При училищата и детските градини всички заделени средства, които бяха предвидени за допълнителни възнаграждения, за ремонти на базата, сега ще бъдат дадени за по-високи разходи за електричество."

ВиК сектора също бил изправен пред колапс заради рекордните цени на тока, допълни на свой ред бившият регионален министър Николай Нанков.

Идентична била ситуацията в транспорта и особено при държавната БДЖ, чиито разходи се очаква да скочат с над 70 милиона за тази година, добави бившият шеф на транспортното ведомство Росен Желязков.

ГЕРБ: Както дадохте пари за ЕРП-тата, дайте и за закъсалите общини

ГЕРБ: Както дадохте пари за ЕРП-тата, дайте и за закъсалите общини

Добрев коментира и процедурата по избор на нови членове на КЕВР

"Има решение", обобщи Делян Добрев - да се приемат предложенията на ГЕРБ. Попитан отново дали има конкретни калкулации колко биха струвало предложените мерки, той отговори: "Със сигурност по-малко, отколкото бяха дадени на ЕРП-тата".

Ценовата криза притеснява ГЕРБ. Тя вече се разпространява във всички обществени сфери. Това заяви от трибуната на Народното събрание Тома Биков в декларация. Тази ценова криза беше изпусната още през есента миналата година при актуализацията на бюджета, каза той.

ГЕРБ предупреждавали за предстоящата криза, но никой не ги е чул. Инфлацията при храните е 20%, а от това страдат обикновените хора, по думите му. Сега вече сме във фазата, в която трябва да се борим с кризата, която се е превърнала в пандемия, притеснен е Тома Биков. Театри отменят представления, защото не могат да ди плащат тока. Такива трудности имат и църкви и храмове.

За всички инфлацията е голям проблем, подчерта депутатът като критикува позицията на финансовия министър Асен Василев, че за него инфлацията не е проблем. От този проблем ще нарасне и безработицата, предупреди Биков. Държавата трябва да направи всичко възможно да спаси хората, настоя той.

От ГЕРБ за смутени, че правителството не предлага нито едно решение. Вие нямате механизъм за вземане на решения, обвини Биков властта. Цената на тока расте, а хората са оставени на произвола на съдбата, подчерта народният представител. Вземете мерки навреме, настоя още той.

От ГЕРБ настояват още за извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което да бъде обсъдено предложението им