Ние не чухме нито един факт, който да почива на доказателства, че такива незаконни подслушвания са били осъществявани. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на трибунка в Народното събрание в коментар на партията след изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Тя напомни, че преди 2 месеца с една медийна бомба започнала темата с подслушванията, която била преекспонирана с цел да се удари и изчегърта една определена партия - ГЕРБ. По думите ѝ отново депутатите на ГЕРБ са в безпрецедентна ситуация - след като си тръгна от НС служебният министър Бойко Рашков използвал трибуната на МВР да прави нови внушения за всички акции на полицията по време на предизборната кампания. ГЕРБ смятат, че това е недопустимо и за пореден път да се правят внушения спрямо ексуправляващите.

ГЕРБ ще продължат да питат всеки ден и ако се наложи всеки ден ще изслушват Бойко Рашков, за да се установят всички факти и обстоятелствата, които той пуска в публичното пространство, без да почиват никакви данни. В България все още можем да твърдим, че сме правова държава и все още има презумпция за невиновност. Всички твърденията за каквото и да било престъпления за изборите се доказват в съда, посочи Атанасова.

"Господин Бойко Рашков не е никаква последна инстанция, дори да говори от трибуната на Народното събрание или от някоя друга трибуна, за да прави подобни внушения", каза Атанасова.

Маноил Манев недоумява как служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция казал, че благодарение на МВР съставът на Народното събрание е такъв, какъвто е. "Такова нещо - в българската история министърът на вътрешните работи официално да заяви пред цялото общество, че той е подредил, че МВР е подредило Народното събрание - не знам дали това се нарича демокрация, парламентаризъм или полицейщина", възмутен е Манев. И той потвърди готовността на ГЕРБ да го викат, ако трябва всеки ден, на изслушване, за да видят кога и под какво въздействие казва лъжа или истина.

Рашков не е получавал покана да бъде министър в редовен кабинет

Рашков не е получавал покана да бъде министър в редовен кабинет

Ако получа такава покана ще помисля

Според Тома Биков служебният вътрешен министър е най-несъстоятелният министър през последните години, който дори не може да разбере какво го питат. Този човек много иска да остане министър, но от гледна точка на нашата партийна тактика, ние имаме полза той да остане министър на вътрешните работи, защото много лесно ще можем да атакуваме това министерство, подчерта Биков.

ГЕРБ са внесли искане за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва безобразията на Бойко Рашков.

Комисията трябва да разследва дали са използвани полицейски сили и средства от всякакъв характер за тормоз на симпатизанти, кметове или членове на ГЕРБ в последната предизборна кампания и дали са използвали СРС-та от страна на МВР за действията им.

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

МВР не е притискало никого, това бяха най-честните избори

Освен това от ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на закрито заседание на Бойко Рашков и на председателя на Бюрото за контрол на СРС-та. Нещо повече - през следващата седмица ГЕРБ искат да бъде да разгледан и докладът на Бюрото за контрол на СРС-та за 2020 г.