Кабинет с временен хоризонт, който да бъде съставен от експерти, излъчени от всяка една политическа сила в Народното събрание. Това лансира като идея председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова в рамките на последната среща между партията на Борисов и формациите в Народното събрание, след като от ГЕРБ стартираха своя така наречен план Б и разговаряха с БСП, ДПС и ИТН.

"Наясно сме с вашата теза, че бихте подкрепили единствено и само правителство с мандат на "Възраждане". Сега обаче отговорността пред всички нас е много сериозна, тъй като ако не постигнем базов консенсус по някои теми, които са част от приоритетите на България, то единственият начин да продължи да действа 49-я парламент, е евентуално възможността за реализация на третия мандат, а най-вероятно изглежда да отидем на нови избори", опита се да убеди представителите на партията на Костадинов Атанасова.

Тя посочи още - българските граждани казали ясно, че не дават еднолично властта на нито една политическа сила, затова от ГЕРБ са готови да действат диалогично и съставят с първия мандат правителство, което да има представители на всички парламентарно представени сили. Друг вариант е и изготвяне на ясна управленска програма с 4-годишен хоризонт и коалиционно управление.

Нинова към Борисов: Игричките ви създават хаос, спрете да си мерите програмите

Нинова към Борисов: Игричките ви създават хаос, спрете да си мерите програмите

Николай Денков също настоя да не се губи време и да почне работата на комисиите в НС

"Има теми, по които може да си партнираме с всяка една от партиите, да не припомням примерите от предишните Народни събрания", заяви Атанасова.

Протегнатата ръка от страна на ГЕРБ обаче не бе поета от "Възраждане". "Ние през цялото време говорим за политики. От тази гледна точка приоритетите, които изразява вашата коалиция, диаметрално, да не кажа цивилизационно, противоречат на нашата визия. И в това няма нищо лошо, това е демокрацията", отвърна Цончо Ганев.

Освен най-често повтаряните си приоритети като запазване на лева и т.н., от партията на Костадинов подчертаха и важността на други свои виждания - реформа в сектор Здраве, като болниците престанат да бъдат търговски дружества, както и да се премахне схемата на делегирани бюджети в училищата.

От трибуната Борисов критикува кабинета Радев, иска други министри

От трибуната Борисов критикува кабинета Радев, иска други министри

Лидерът на ГЕРБ не харесва работата на парламента и комисии без председатели

След края на срещата и двете партии фактически преповториха позициите си от началото - "Възраждане" са категорични, че няма да подкрепят кабинет и нови избори са по-добрият вариант, а от ГЕРБ считат, че по определени теми може да има консенсус.

"Не правим отстъпки от това какво сме обещали на нашите избиратели, не правим отстъпки заради постове. Заради това няма вариант, в който да подкрепим не само правителство на ГЕРБ, а каквото и да е правителство", отсече Ганев.

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Илюзиите на колегите се свеждат до един провален мандат, коментира той

В предния и дори в по-предния парламент ПП били канили "Възраждане" за общо управление, каза народният представител. "И в 47-о НС събрание (са били канени - бел. ред.), след като правителството на Корнелия Нинова, Кирил Петков, Асен Василев и всички други като "Доносническа България" (така от партията на Костадинов наричат "Демократична България" - бел. ред.) и ИТН. Ние отказахме, отказахме и в миналия парламент", разказа той.

Темата коментираха и от ГЕРБ. "Това, от което бяхме шокирани в този разговор, е, че колегите от "Възраждане" ни обясниха какво им е предлагано, когато правителството падна заради вота на недоверие. Какво ли не (им е било предлагано - бел. ред.)", сподели впечатления Десислава Атанасова.

Костадинов: Ще говорим с ГЕРБ, но няма да ги подкрепим

Костадинов: Ще говорим с ГЕРБ, но няма да ги подкрепим

ПП/ДБ вече нямат полезен ход