Бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков определи повторното гласуване с поправка на мораториума за цените на тока, парното и водата като "извършена една подмяна, а промяна". Предложението за мораториума на ГЕРБ от вчера било като референтна цена да се вземат цените от 1 януари 2021 г.

Решението, което вчера приехме, щеше да доведе с 20% по-ниска цена на парното, 5% по-ниска цена на тока и по-ниска цена на водата. След изменението на решението от днес замразяваме цените на енергията към настоящата дата, обясни Станков.

"Преди дни, когато през уикенда закупувах закуски за децата си от една домашна пекарна, дамата ми съобщи, че е вдигнала цената с 30 стотинки на баничката, защото заради високите цени на енергията не може да заплати осигуровките на служителите си. Точно в тази връзка бяхме заложили проекторешение, в което да започне компенсация на бизнеса от 1 януари", коментира Станков.

Депутатите потвърдиха мораториума върху цените на тока, водата и парното от днес

Депутатите потвърдиха мораториума върху цените на тока, водата и парното от днес

Измениха решението си от вчера със задна дата

Александър Иванов заяви, че новите управляващи ревизирали всички направени добри предложения. Никакви мерки няма във визията на новото управление за подкрепа на бизнеса и гражданите, посочи той.

От ГЕРБ направили конструктивни предложения, заявявайки отговорността си, че няма да пречат на новото правителство. От вчера до днес премиерът и ресорните министри се скрили в Министерски съвет, като започнали да разпореждат на парламентарните си групи в управлението и то как да направят днес едно нещо - да не подпомогнат хората и бизнеса. Прие се лобистки текст, при който се облагодетелства ВЕИ секторът. В никакъв случай не се потърси решение, визия и надежда на бизнеса да оцелее след зимата, посочи Александър Иванов.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

От ГЕРБ станаха на крака и аплодираха, че нямат участие в бизнеса с ВЕИ

Министерство на енергетиката и премиерът Кирил Петков, които могат и имат всички лостове в държавата, не предприели нищо, а разпределили да вземат по непрозрачен начин едни решения, които облагодетелстват големите производители на електроенергия. Това е колапс за българската икономика и бюджетът на всяко едно семейство, предупреди Иванов.

Тома Биков пък е недоволен, че се е гласувал мораториум без премиер и енергиен министър в парламента. Той настоя премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов да дойдат в Народното събрание и да обяснят какво се случва, защото може да настъпи тежка икономическа и финансова криза.

Биков добави, че трябвало да се даде възможност на КЕВР да спре субсидиите на свръхбизнесите, които са на печалба заради убийствената цена на тока. ИТН, БСП, ПП и ДБ днес гласували за това 250 млн. лв. да бъдат дадени на тези, които печелят от енергийната криза. Има депутати, които работят в енергийния сектор, което е скандално в ситуацията, в която хората не могат да си платят тока, посочи Тома Биков.

ДПС за мораториума: Продължават ГЕРБ практиките, а промяната е от лошо към по-лошо

ДПС за мораториума: Продължават ГЕРБ практиките, а промяната е от лошо към по-лошо

Трябва да се спазва закона