ГЕРБ е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48-то Народно събрание.

Това става ясно от прессъобщение, разпространено от пресцентъра на партията, от което се разбира, че днес е проведена неформална среща в НС, на която са обсъждани детайли около старта на новия парламент.

По традиция за началото на Народното събрание се канят редица официални лица, включително и представители на дипломатическия корпус.

От ГЕРБ сщо така припомнят, че са били първата партия в България, която е осъдила военната агресия на Русия в Украйна; която сложи украинското знаме в централата си, което се намира там и до днес, както и ГЕРБ е била партията, която официално внесе в Народното събрание предложение за предоставяне на оръжие на Украйна.

Припомняме, че на честването на 6 септември - Денят на съединението, посланик Елеонора Митрофанова бе забелязана зад гърба на държавния глава Румен Радев на честванията в Пловдив. В последствие стана ясно, че поканата е изпратена от домакините на събитието - община Пловдив, с кмет от ГЕРБ.

За проведената среща и за проблема журналистите разбраха единствено от преса на ГЕРБ, а всъщност от "Демократична България", които първи са се обявили Митрофанова да не бъде поканена, сметнаха за достатъчно единствено да публикуват постове в личните си профили във фейсбук. Надежда Йорданова, бивш правосъден министър и представител на ДБ на срещата в НС, информира, че позицията им е била подкрепена единствено и само от ПП, а дори и ГЕРБ не са имали мнение. Едва по-късно са формирали позиция, която са и разпратили до медиите.