България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство. Това заяви на брифинг в парламента Христо Гаджев от ГЕРБ по повод вчерашния коментар на държавния глава за цената на Ф-16, както и последвалото изявление на премиера Кирил Петков. Според Гаджев премиерът е оригинален, но не винаги му се получава. Заради ковид кризата доставката на изтребителите се забавя, но, по думите на депутата, правителството на ГЕРБ е защитило националния интерес.

Да се говорят подобни глупости е несериозно, смята Гаджев за думите на Кирил Петков.

Премиерът да отиде в МО , да се запознае с офертата, съветват още от партията на Бойко Борисов, а Христо Гаджев посъветва "да влезе в крак".

Той посъветва още Кирил Петков да сформира междуведомствена комисия за новите Ф-16 и да започне да си организира работата.

За Даниел Митов Петков е човек без памет. Безпаметността на премиера се разпростира във всички сфери, според него. Преговорите за въоръжаването на българската армия вървят от години. Това е сериозен и дълъг процес, изтъкна Митов и настоя премиерът да се отнася сериозно към темите.

ГЕРБ обясниха, че руският посланик щял да е обявен за персона нон грата, ако ГЕРБ били сега на власт. Томислав Дончев пък стиска палци Планът за възстановяване да се случи. Той обаче продължава да не знае какво ще одобри ЕК, тъй като няма публикувана нова версия на плана. Няма решение и на Министерски съвет за одобрена нова версия на плана.

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Тя ще пристигне през 2027 или 2028 г.