Премиерът Кирил Петков заяви, че до момента България не е получавала оферта, а каква сума сме готови да платим за изтребителите Ф-16 тепърва ще се обсъжда. Кирил Петков обаче беше категоричен пред бТВ, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната.

"Не трябва да говорим преди да видим. Oще нямаме оферта, не знаем въобще какво се предлага, какви са условията.

Каквото и да прави българското правителство, ще направи много добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти преди да вземе такова решение" обеща премиерът.

Той не пропусна да припомни, че последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин.

Премиерът отново посочи, че до момента страната ни не е получавала оферта, а каква сума сме готови да платим за изтребителите тепърва ще се обсъжда. Кирил Петков обаче беше категоричен, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната.

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Ще можем ли да си позволим ескадрилата и дали ще можем да я платим разсрочено

Вчера стана ясно, че САЩ одобриха потенциалната продажба на още 8 изтребителя Ф-16 за България.

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара.

Договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения и не са предадени на МВнР. Едно е изменението в договора за ракетите, като външно министерство също няма копие от договора. Това заяви в края на март външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол, относно договора за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение.

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара

Към настоящия момент се извършва и изпълнява 10 годишна пътна карта между България и САЩ в областта на отбраната. През 2019 г. България пристъпи към сключване на 7 международни договора със САЩ за закупуване на Ф-16, обясни Генчовска.

Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското правителство. Това стана ясно през февруари от отговор на тогавашния военен министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

През февруари стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, изтъкна държавният глава, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.