Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското правителство. Това стана ясно от отговор на военния министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

Споразумението е между САЩ и България. При такива договори правителствата трябва да подхождат с доверие едно към друго. Вече сме в разговори с правителството на САЩ, стана ясно от думите на министър Янев. Ще се проведат и няколко онлайн срещи, за да стане ясно на какви компенсации можем да разчитаме за забавените доставки. След консултациите ще стане ясно какви могат да са следващите ни стъпки, по думите му. Все още не знаем на какво се дължи това забавяне в доставките, обясни Стефан Янев. Това е един сложен договор, заяви Янев и допълни, че тепърва ще се установи дали могат да се правят корекции в него.

Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е само за България

Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е само за България

От посолството не се дава срок за изпълнението на доставката и не се посочва колко ще бъде забавянето.

Припомняме, че през изминалите седмици стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

Междувременно испански изтребители се включиха в отбраната на въздушното ни пространство. Това се случва на фона на повишено напрежение в Източна Европа и мобилизация на структурите на НАТО по Източния фланг. Само преди дни Консултативния съвет по национална сигурност излезе с решения в 7 точки, които са насочени към укрепване на боеспособността на българската армия и активизиране на модернизацията на въоръжените ни сили.

ГЕРБ: Радев и Янев играят театър за членството ни в НАТО

ГЕРБ: Радев и Янев играят театър за членството ни в НАТО

Какво са свършили служебните кабинети, за да не се забавят Ф-16