"Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа "Отлагане до дупка" е в ход. Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма нито един съществен, спорен, голям въпрос", коментира лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев пред БНР.

Той отбеляза, че промените засягат само един важен елемент – уреждането на прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорската квота.

За напрежението в сферата на съдебната власт спомена и проф. Огнян Герджиков, преподавател, бивш председател на Народното събрание и носител на наградата Гран При за правосъдие за 2015 г.

"Насложилото се противопоставяне между съда и прокуратурата не е добро. Те са едва ли не в необявена война, а това е непродуктивно", заяви проф. Герджиков.

Той призова да не превъзнасяме румънския опит, защото съдебната система там започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище.

Според Герджиков е доста симптоматично това, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където неминуемо има корупция. Герджиков разгледа румънския модел на борба с корупцията и като аспект на народопсихологията и припомни за разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим в страната.

"Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят", опонира Радан Кънев, според когото тезата, че се цели разправа с политически противници не издържа.

Според лидера на ДСБ от началото на кампанията "Чисти ръце" вече са се сменили три управления. "Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт", подчерта Кънев. Той допълни, че има множество разследвания срещу магистрати, а това по думите му показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре.

"За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, която надхвърля резултатите на италианската система", допълни Радан Кънев.

"Обръщането на тенденцията и битката със статуквото в съдебната система ще стане бавно, постепенно и мъчително", прогнозира проф. Герджиков, който смята, че е станало модерно да се обвинява съдебната система.

"Не бива цялата съдебна система да бъде охулвана по прекомерен начин, защото в нея има изключително качествени, честни, морални магистрати. Купуването го има. Това е вярно. Въпросът е доколко е заразило цялата система. Мисля си, че една голяма част от магистратите са истински магистрати", обяви бившият председател на парламента.

Той не отрече, че има хора, които забогатяха изведнъж. "У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели и трябва да е ясно кой откъде има тези средства", заяви проф. Огнян Герджиков, запитан за антикорупционния закон.

Относно спрените обществени поръчки, Радан Кънев посочи, че има предварително и щателно нагласени процедури, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си. "Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган, получават порциите на най-висше политическо ниво", обяви Кънев.