В последната си декларация в 48-то Народно събрание ГЕРБ отчетоха усилията си да има редовно правителство и парламент. Десислава Атанасова каза, че още след изборите станало ясно, че ще са нужни компромиси. Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управление на страната, заяви тя. Герберите били готови да поемат тази отговорност, по думите й, въпреки тяснопартийния интерес. Бяхме готови да водим диалог, предложихме различни формули, изтъкна Атанасова. Целта била страната да има проевропейско и антикризисно правителство. Усилията на ГЕРБ обаче срещнали нерешителност и клишета.

"Благодарим за проявената смелост отстрана на ДПС и Български възход, които бяха готови да дадат шанс на предложеното от нас експертно правителство!"

ДПС подкрепят кабинета "Габровски" с едно наум и при програма

ДПС подкрепят кабинета "Габровски" с едно наум и при програма

Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Тя каза, че най-много от партията на Бойко Борисов разчитали на "Демократична България", които имали възможност чрез подкрепа за ГЕРБ да реализират част от предизборните си обещания. Те обаче избрали да дадат неизвестна дължина на служебния кабинет на Румен Радев. Политическата криза може да бъде решена със смелост, смята Атанасова и настоя за поддържане на политическия диалог. "Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите и техните лидери начин, нито може да бъде решена с ексцентричност и иновации, нито може да бъде решена с повтаряне на опорни точки и лозунги. Точно обратното - именно тези средства и липсата на политически капацитет са основната причина за безпътицата, в която се намира страната през последните две години."

"Днес, в последния ден на 48-ото Народно събрание, можем да кажем, че ГЕРБ/СДС е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а е в центъра на политическия процес."

ГЕРБ ни лишили от еврото, а ДБ и ПП ще спасяват парламентарна демокрация

ГЕРБ ни лишили от еврото, а ДБ и ПП ще спасяват парламентарна демокрация

ДБ: Дневният ред на парламента се диктуваше от ГЕРБ и може би дистанционно от Банкя

Политическата криза не може да бъде решена без ГЕРБ/СДС, изтъкна Десислава Атанасова. Партията на Борисов вече е устойчив и незаобиколим фактор и вече е в центъра на политическия процес, според нея. ГЕРБ/СДС не е просто абревиатура, подчерта тя.

48-то Народно събрание все пак успяло да вземе важни решения. Сред успехите тя отчете военната помощ за Украйна, важни стъпки по ПВУ, еврозоната и Шенген, компенсациите за тока, спряна била финансовата авантюра на Асен Василев. Най-сериозните предизвикателства пред следващия парламент ще е да се овладее спадът в икономиката, по думите й.

Десислава Атанасова благодари на Вежди Рашидов, че във важен момент се съгласил да оглави парламента. Тя му се извини, че ГЕРБ го подложили на това изпитание. Атанасова благодари и на авторитетите, съгласили се да бъдат част от предложения от ГЕРБ кабинет Габровски. Благодари и на членовете и симпатизантите на партията. На колегите си пожела успех. Атанасова изрази надежда мостовете между политическите сили да се градят, а не да се рушат.

анкета

Каква оценка давате на 48-то НС

Виж резултати

Отличен, свърши много работа 4.6%

Добър, макар и да не излъчи кабинет 2.3%

Среден, много шум за нищо 9.6%

Слаб, и на хартия 19.3%

И оценка не заслужват 64.2%