Изненадващо управляващото мнозинство от ГЕРБ промени внесения текст за пенсионирането на миньорите. Така условията за пенсиониране на тези работници остават същите, съобщи БНР.

С днешните промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите се съобразиха с изказаните вчера съображения на синдикатите, като по този начин запазиха досегашните условия за преобразуване на осигурителния стаж при изчисляването размера на пенсията на миньорите.

Депутатите запазиха същите условия за пенсиониране и труд в армията и полицията, като записаха, че от 2012 г. стажът там ще започне да нараства.

Народните представители решиха още танцьори и балетисти да придобиват право на пенсия при прекратяване на трудовото правоотношение, независимо от възрастта им и при трудов стаж от 25 години. Досега балетистите се пенсионираха при навършване на 57 години и 25 години трудов стаж.

Тази тема стана повод за дебати сред народните представители.

Лидерът на ДСБ Иван Костов изрази опасения, че при тези хора продължителността на живот е много дълга и трябва да се отговори на въпроса дали вноските, които се внасят, отговарят на продължителността на получаване на пенсиите.

Той упрекна управляващите, че предлагат от пенсиите на всички останали да се плащат пенсиите на балетистите, което според него е лошо държавническо поведение.

Вие трябва да помислите за всички, ако не сте помислили за това, аз ще гласувам против. Защото това не е редно, защото разбивате основния принцип на солидарността - такива изключения всеки ще си измисли, заяви съпредседателят на Синята коалиция, цитиран от Фокус.
Според него тези, които държат трупи, трябва да са готови да плащат и големи осигуровки, като за втора категория труд.

Даниела Петрова от ГЕРБ заяви от своя страна, че опитът на европейските страни и на Русия е балетистите, балерините и танцьорите да се пенсионират без оглед на възрастта след 20 г. трудов стаж.
Според нея системата на балерините и балетистите се запушва, защото младите хора, които напускат танцовите трупи, трябва да работят във вариетета.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че тази категория се изважда от втора категория и се включва към военнослужещите. Той изтъкна, че освен балерини, балетисти и танцьори има и друга група - циркови артисти, акробати и други. Какво правим с олимпийците - как решаваме техния проблем, попита той.

Емилия Масларова от „Коалиция за България" заяви, че частните културни организации участват равнопоставено в осигуряването на тази категория.
Тя предложи, ако балетистите се пенсионират само с изискване за 25 години трудов стаж, да имат отделен професионален фонд. В противен случай се „отваря кутията на Пандора", заяви бившият социален министър.