ГЕРБ предлагат бюджет на застоя. Средствата в бюджета не се използват, за да се направят необходимите реформи, а потъват. Това коментира секретарят на парламентарната група на БСП Димитър Данчев пред БНР. 

По думите му имало множество средства, които не са събрани - такъв бил случаят и със Сребърния фонд. При управлението на БСП от 2005 до 2009 г. в него били събрани 2,5. млрд. лв., като в момента вече е трябвало да са били събрали поне 10 млрд. лв, а реално били само около 3 млрд. лв.

Манолова за бюджета: Пица с шунка, но за кого е шунката?

Манолова за бюджета: Пица с шунка, но за кого е шунката?

Тя е притеснена, че в бюджета няма нито лев за покупка на машини за машинно гласуване

"Ако бяха събрани тези средства, щеше да има много повече средства за заплати, пенсии и подобряване на демографската политика", настоя Данчев, допълвайки, че в момента почти всички социални плащания били без промяна или с почти незабележимо увеличение.

Той допълни, че обществените средства следва да решават проблемите - с демографската криза, здравеопазването, образованието и доходите, но бюджетът, предложен от ГЕРБ, не давал решения за подобряването им.

Данчев коментира, че за да се подобри здравеопазването, било нужно болниците да спрат да бъдат търговски дружества. "Необходимо е да се създаде базова заплата за медицинския персонал. Виждаме, че сега каквито и средства да бъдат отпуснати, не достигат до медицинските специалисти, а потъват. От БСП предлагаме да се намали ДДС за лекарствата от 20 на 9%, както и лекарствата за децата до 14 годишна възраст да бъдат безплатни", обясни той.

БСП предлага бюджет на развитието срещу бюджета на застоя на ГЕРБ

БСП предлага бюджет на развитието срещу бюджета на застоя на ГЕРБ

Бюджет 2020 мина на първо четене с гласовете на 126 депутати, 92 бяха против

Попитан за проблема с фиктивните болнични листове и предложението да не се плаща първият ден от болничните, Димитър Данчев каза, че и в тази ситуация, както и в много други случаи, се вижда, че Бойко Борисов бил силен в привидното потушаване на проблемите, но е слаб в предотвратяването и решаването им.

"Вместо да се потърси решение, управляващите искат да накажат коректните граждани, които си плащат осигуровките, като не им се плаща първият ден от болничните", обясни народният представител.

Той коментира и прогнозата на експертна група, финансирана от Министерството на труда и социалната политика, в която се твърди, че ако не се вземат спешни мерки за подобряване качеството на живот в страната, все по-малко българи ще се осмеляват да създават семейства и все повече хора ще емигрират в други страни.

Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пица, но с пармезан и шунка

Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пица, но с пармезан и шунка

За пръв път има балансиран бюджет

"Резултатът от политиката на сегашното правителство е, че само след около 15 години България ще има силно ограничен пазар на труда, по-лошо здравеопазване, както и задълбочаване на икономическите неравенства", подчерта представителят на БСП.

"Този парламент, в сегашният му вид, е изчерпан. Скандалите в управляващата коалиция са ежедневие. Този кабинет няма бъдеще и вреди на страната", настоя Димитър Данчев.

БСП и ДПС за бюджета за здраве: Купено време, без реформи и няма пари за сестрите

БСП и ДПС за бюджета за здраве: Купено време, без реформи и няма пари за сестрите

От ГЕРБ се хвалят с разходите по бюджета на НЗОК - нарастват с 394 млн. лв.