За пръв път има балансиран бюджет. Досега винаги сме имали бюджетен дефицит, макар и с политика за неговото намаляване, за да стигнем до 2020 г., когато бюджетът ще бъде с нулев дефицит.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по bTV в коментар за параметрите на Бюджет 2020.

Правилната политика е да харчиш толкова, колкото имаш като приходи, обясни тя. 

Депутатите подхванаха Бюджет 2020

Депутатите подхванаха Бюджет 2020

Общият размер на разходите за 2020 г. е 14 346,3 млн. лв.

Използвайки алегорията, с която финансовият министър от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков определи тогава бюджета, Стоянова каза, че пицата остава. През годините към нея добавили пармезан, а сега към нея ще има и шунка. Шунката отива там, където има повече работа, квалификация, образование - секторите с висока добавена стойност, обясни тя.

На въпрос ще се преизчисляват ли пенсиите, Стоянова отговори, че БСП са участвали в пенсионната реформа. Хората, които получават минимална пенсия, нямат достатъчно стаж или осигурителни вноски, смята тя. За пример бяха дадени земеделските производители, които, ако внасят по-ниски осигуровки, няма как да очакват по-високи пенсии.

Припомняме, за 2020 г. се изчислява прага на бедност 363 лв., а минималната пенсия - 234 лева.

Ако искаме всеки да получава според потребностите си, но да внася според възможностите си, говорим за други принципи, към които г-жа Нинова (Корнелия Нинова, лидерът на БСП - б.р.) има афинитет. 

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Правителството одобри проектобюджета за 2020 г.

В коментар за втория стълб на социалните осигуровки - допълнителната пенсия, Стоянова каза, че целта на личната партида е да се постигне по-висока доходност. Първите хора, които 2020 ще трябва да получават тази допълнителна пенсия, имат малки суми, събрани в тази партида, каза тя.

Повече пари ще има за учителите и за бюджетния сектор в Бюджет 2020, обясни Стоянова и допълни, че бюджетните заплати изоставаха.

През 2020 за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите - 17 % е ръстът. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент, обясни тя.

Днес се опитваме да привлечем в тази професия (преподаването) млади хора, които имат призвание да се занимават с това. Минималната работна заплата на учителите през 2020 г. да е 1085 лв. на педагогическите специалисти основната заплата, която всеки човек получава. 

БСП и ДПС за бюджета за здраве: Купено време, без реформи и няма пари за сестрите

БСП и ДПС за бюджета за здраве: Купено време, без реформи и няма пари за сестрите

От ГЕРБ се хвалят с разходите по бюджета на НЗОК - нарастват с 394 млн. лв.

Стоянова каза, че ще има постоянната критика, че парите за здраве се дават безотчетно. Т.г. 500 млн. ще е ръста в сектор здравеопазване, каза тя.

Ако трябва да сравнявам здравната услуга в България и чужбина - у нас има висок достъп до медицински услуги, всеки може да се консултира до лекар, професор, има добър достъп до онколекарства - всичко това се поема от парите в Касата, каза Менда Стоянова. По думите й, парите, които получава здравеопазването в рамките на нашия бюджет, са добри

Българите в чужбина изпратили у нас рекордните близо 1,2 млрд. евро през 2018-а

Българите в чужбина изпратили у нас рекордните близо 1,2 млрд. евро през 2018-а

Това е много повече от преките чуждестранни инвестиции

610 лева ще е минималната работна заплата (МРЗ) през 2020 г. Работодателите не възразяват срещу увеличението, но искат да не е с правителствено решение, обясни недоволството на бизнесмените в страната тя. Искали да има формула автоматично да се актуализира МРЗ.

Правителството има малко лостове да влияе на приходите на хората, обясни Стоянова.

"Тази година имахме сериозен разход за самолети. Вероятно ще направим и корекция в бюджета за сделката. Говорили сме много пъти - когато имаме преизпълнение на приходите, правителството е планирало определени приходи, но то няма право да преразпредели и 1 лев без решение парламента. Ако има излишък от спестени разходи, тогава правителството може да прехвърля от едно перо в друго перо - от една сфера към друга. Това е нормално, оперативно правомощие на правителството, без което то няма как да функционира", каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Припомняме, вчера, 12 ноември, депутатите приеха Бюджета на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на първо четене.