В бюджет 2020, наречен "пица с малко шунка", питам аз за кого е шунката? Така Мая Манолова коментира пред БНТ вчерашните думи на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя посочи, че в този бюджет отново няма пари за майките - майчинството продължава да е 380 лв., а в София продължава недостигът на ясли и детски градини. Остава и проблемът с хората с увреждания, които според бившия омбудсман отново ще бъдат ощетени.

Манолова е категорична и че решение няма да има и с медицинските сестри, тъй като не се предвижда увеличение на заплатите им въпреки допълнителните милиони за здраве.

"Миналата година имаше 500 млн. повече за здраве и кой проблем решиха?", запита риторично тя. По нейни думи ако сме на опашката по стандарт на живот, трябва да тичаме по-бързо, за да се придвижим наред, но това не било заложено в бюджета за догодина.

Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пица, но с пармезан и шунка

Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пица, но с пармезан и шунка

За пръв път има балансиран бюджет

Манолова направи и равносметка след местния вот. Според нея от изборите е станало ясно, че едноличната власт може да бъде победена чрез обединение на гражданите.

"Видя се какво може да направи властта, бранейки привилегиите си. Видяхме страха в очите на властта, че може да загуби София и България и докъде може да стигне - натиск, обиди, репресии, заплахи", изтъкна тя.

По нейни думи това показвало паника от възможността гражданите да се обединят и да потърсят правата си. Страхът е лош съветник и това, че продължават по същия начин говори, че шамарът, който получиха на местните избори в София, още звънти, убедена е Манолова.

БСП предлага бюджет на развитието срещу бюджета на застоя на ГЕРБ

БСП предлага бюджет на развитието срещу бюджета на застоя на ГЕРБ

Бюджет 2020 мина на първо четене с гласовете на 126 депутати, 92 бяха против

Тя посочи, че е събрала 14 класьора доказателства за изборни манипулации, които са класирани в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения с протоколите в избирателните комисии, нарушения с бюлетините и със самата организация на изборния процес.

Манолова изтъкна, че в 60% от протоколите са правени корекции, преди те да бъдат качени на сайта на ОИК и ЦИК, което е в нарушение на правилата. Освен това има 7000 недействителни бюлетини, като единствените попълнени без грешка били в ромските секции

Тези, които са най-ниско образовани, са гласували масово за властта и са дали бюлетини и протоколи без грешка, подчерта тя.

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда

Бившият омбудсман заяви и че е започнала петиция с искане за промени в изборното законодателство. Тя се опасява, че властта отново ще измами гражданите за машинното и електронното гласуване.

"В Изборния кодекс беше записано, че след местните избори всички избори ще се провеждат само с машини. Това обещаха, но в бюджета няма 1 лев за покупка на машини, а това са милиони, които трябва да бъдат включени в бюджета", посочи тя, напомняйки, че следващите редовни избори са през март 2021 г. Манолова призова депутатите да внесат предложение за финансиране на ЦИК, така че да бъдат наети или купени машини, както е записано в Кодекса. Други от исканията й са въвеждането на активна регистрация за изборите, както и установяването на ясни правила за социологическите агенции в изборния ден.

Тя бе категорична, че няма да прави партиен проект, а гражданска платформа, която ще представи до дни заедно с каузите, за които ще се бори.

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Според Цветомир Паунов с това поведение не я чака нищо добро в бъдещия й политически проект

"Видя се, че има воля, че промяната може да се случи и с гражданите продължаваме обединението върху демократични ценности. Идеята е да създадем територия, на която хората да обменят идеи, без да се делят на леви и десни", обясни Манолова.

Относно прегласуването за нов главен прокурор днес тя заяви, че състезание с един кандидат всъщност не е състезание. Борисов можеше да издигне алтернативен кандидат, но избяга от отговорност и си изми ръцете, натърти тя.

По-големият проблем по нейни думи бил недовършената съдебна реформа и изключително големите правомощия на главния прокурор. Тя нямала нищо против Иван Гешев - проблемът не бил в личността, а в начина, по който се извършва изборът.