В четвъртък, 14 ноември, Висшият съдебен съвет ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от дневния ред на насроченото за тази дата заседание на Пленума на ВСС по разпореждане на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Изборът е професионален, а не политически, според Иван Гешев