В последния месец се наблюдава дълбоко окопаване на служебния кабинет във всички държавни структури, като правителството на Стефан Янев не действа по основната си задача - да организира изборите на 11 юли, а се държи като "кръжок по политическа реторика" и агитира за определени партии.

Това заяви бившият вицепремиер и втори човек в ГЕРБ Томислав Дончев. В петък представители на ексуправляващите направиха своеобразен "контраотчет" на свършеното от служебното правителство в първия му месец живот в отговор на отчета, направен от премиера Стефан Янев и министри преди дни.

"Служебното правителство не свърши нищо ново, не е необходимо дори да го казвам. Стефан Янев говори за "корупция, облечена в законосъобразна форма", а министрите му говориха за приемственост. Нищо ново. А това е проблем", отсече Дончев. По думите му следва да бъдат взети нови адекватни мерки в здравната и икономическата сфера.

Дончев изрази още съмнение, че изборите през юли ще минат безпроблемно. "Изборите по Изборния кодекс на Трифонов ще са огромно предизвикателство. Ще има проблеми с това всеки да упражни правото си на глас без чакане и бавене."

Дончев съобщи още, че ГЕРБ ще внесат жалба в ЦИК срещу служебния кабинет, тъй като "безсрамно се занимават с политическа агитация и пропаганда", смята той.

Борисов: Трябва ли да действаме като Стъки, за да излезе истината наяве

Борисов: Трябва ли да действаме като Стъки, за да излезе истината наяве

Няма да има премиер като мен - лидер на Балканите!

Бившият социален министър Деница Сачева пък изтъкна, че всички мерки за икономиката и гражданите, въведени от ГЕРБ, са били продължени от новата власт, което значело, че били работещи. "Имаше апокалиптични заклинания, но видяхме, че състоянието на бюджета е добро, приходите се изпълняват, върви още добавката от 50 лева към пенсиите, продължена е мярката 60/40", отчете тя.

"Имаме единствения здравен министър в Европа, който е антиваксър", каза на свой ред бившият глава на здравното ведомство Костадин Ангелов, показвайки разпечатани статии, публикувани от Стойчо Кацаров в личния му профил във Фейсбук преди да встъпи длъжност. "Министърът на здравеопазването дойде с гръмки обещания и фойерверки, а единственото, което направи, бе уволнението на един български учен и доказан специалист - проф. Кантарджиев, и то по един изключително унизителен начин", подчерта Ангелов.

По думите му имало "тотален провал" във ваксинационната кампания през последния един месец. "За последния месец от всички поставени дози само 38.9 процента са първа игла", добави бившият здравен министър, който изрази очаквания да се стигне до бракуване на имунизационни препарати.

Според Тома Биков пък кабинетът на Янев не бил "стандартно служебно правителство", а де факто коалиционен кабинет между БСП, "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън". "Този, който управлява, не носи отговорност. Мнозинството в 46-я парламент можеше да направи кабинет", каза той, изразявайки съмнения, че провалът това да стане е бил нарочен с цел да управлява президентът Румен Радев.