Служебното правителство е обсъдило да продължи до края на мандата си изплащането на 50 лв. за пенсионерите, които бяха обещани от правителството на премиера Бойко Борисов.

Правителственото съвещание на служебния кабинет все още тече, но двама от министрите - Гълъб Донев, вицепремиер и социален министър, и Асен Василев, министър на финансите, обявиха някои от решенията пред медиите.

Парите за пенсионерите са най-належащи, декларираха те. За останалите мерки - 60/40, 80/20, мерките за деца и родители в дистанционно обучение и неплатен отпуск ще бъдат обсъдени и в рамките на 7 до 10 дни - обявени.

Дончева успокоява пенсионерите: И без НС ще има 50 лв. добавка

Дончева успокоява пенсионерите: И без НС ще има 50 лв. добавка

Политиката е изкуство на възможното

За мерките за бизнеса - работи се с министъра на икономиката и туризма да се тръгне към подкрепа за излизане от икономическата криза. Сценарии ще бъдат проиграни, а в рамките на 7-10 дни ще бъде решено в какъв вид ще останат мерките за бизнеса.

Изключително тежко е финансовото състояние, каза Гълъб Донев, обяснявайки, че с министъра на финансите Асен Василев са направени консултации и ревизия на завареното положение.

Въпреки това са се договорили, че 50-те лв. към пенсиите ще останат до края на мандата на служебното правителство, поясни социалният министър.

Първо заседание на новия кабинет - план за ваксинация и мерки за пандемията

Първо заседание на новия кабинет - план за ваксинация и мерки за пандемията

Служебният премиер обеща навременна, честна и открита информация

"Положението, в което се намираме, е тежко заради кризата с коронавируса, но обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това доколко ще продължат социално-икономическите мерки. Но за съжаление тяхната финансова обезпеченост е до края на май - юни. Българският бизнес пострада от мерките по ограничаване на някои от секторите и е поставен в тежко критично състояние, затова на първото заседание обсъждаме възможността за продължаване на социално-икономическите мерки", добави Гълъб Донев.

В заключение Асен Василев каза: "Ако заработи бизнесът, пари ще има, ако не заработи - няма да има за нищо".

Служебните министри уверени, че ще се справят със задачите си

Служебните министри уверени, че ще се справят със задачите си

Стефан Янев отказа коментар