На първото си правителствено заседание служебният кабинет ще разгледа текущи въпроси - предстоящи заседания в европейски формати, плана за ваксинация, ще се обсъжда план относно наложените от пандемията социални мерки, стратегия. Това обяви служебният премиер Стефан Янев.

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, ще има информация - навременна, честна и открита, ще се работи в полза на обществото, съвсем открито", каза още Янев.

Служебните министри уверени, че ще се справят със задачите си

Служебните министри уверени, че ще се справят със задачите си

Стефан Янев отказа коментар

Той каза, че двама министри след заседанието ще дадат информация за мерките и плана за ваксинация.

Янев опроверга информация в медиите за заразен министър от служебния кабинет с коронавирус. "Въпросният министър, за който е имало медийна публикация, че има положителен PCR тест - не е така, станала е грешка. Има 3-4 проби и извинително писмо от първата лаборатория, обясни служебният министър.

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Изборите официално ще са на 11 юли

Малко по-късно от лаборатория "Геника" уточниха, че министър Тодоров не е с положителен резултат за коронавирус. Той е дал положителен резултат след антигенен тест, но след подаден сигнал лабораторията е извършила повторно изследване, включително и с PCR, като резултатът е отрицателен.

Допълнителните изследвания и анализи показват, че ползваният реактив за антигенен тест на 8 май, който е показал и положителен резултат, е дефектирал, вследствие на което са предприети мерки към производителя. От "Геника" отбелязват и че лабораторията не е допуснала техническа грешка, а става въпрос за производствен дефект.

Ползваните реактиви за всички направени антигенни тестове, включително и за теста на министър Тодоров от 8 май, са сред 16-те одобрени със заповед на министъра на здравеопазването, но се напомня и че антигенните тестове дават висок процент фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати. RT-PCR тестът е златният стандарт за диагностициране на инфекция с Covid-19, а министър Тодоров е дал отрицателен такъв.