Това, което заварих, бе хаос. Колкото повече работим и се заравяме в конкретните проблеми в конкретните сектори, намираме дори нещо повече от хаос - един системен безпорядък и липса на правила.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в Министерски съвет на брифинг, посветен на отчета на дейността на правителството в първия му един месец, присъстваха още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиерът по еврофондовете Атанас Петканов, министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков, както и главата на здравното ведомство Стойчо Кацаров.

Осигурени са ваксини за COVID-19 до 2023 г.

Осигурени са ваксини за COVID-19 до 2023 г.

Стойчо Кацаров не изключва нова вълна през есента

По думите на премиера една от основните цели да кабинета е да преодолее проблемите, изкарали хората на протест през миналото лято. "Целим промяна, която да даде на гражданите усещането, че именно те са водещите в политическия процес, а не партиите", заяви Янев.

Никой няма да бъде толериран и никой не е недосегаем, предупреди той. На всички нива заварихме корупция, облечена в законосъобразна форма във всички сектори, допълни премиерът.

Не един или два са случаите на подслушване, уверен Бойко Рашков
Обновена

Не един или два са случаите на подслушване, уверен Бойко Рашков

Предоставя данните на комисията в следващия парламент

Янев изрази също така увереност, че правителството ще може да подготви всички условия за честни и прозрачни избори. "Но освен изборите ние трябва да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Надявам се това поведение да бъде продължено и от партиите, които ще влязат в следващия парламент", изтъкна още той.

"Основната цел на Министерството на труда и социалната политика е да има мисъл и грижа за гражданите на България", каза в началото на отчета си вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Като основни свои постижения той отчете: продължаването на мярката 60 на 40, оставането в сила на добавката от 50 лева към пенсиите на 2 милиона и 88 хиляди пенсионери, продължаването на патронажната грижа, както и предстоящото повишение на пенсиите.

Служебният финансов министър готов с проект за актуализация на бюджета

Служебният финансов министър готов с проект за актуализация на бюджета

Актуализацията на бюджета няма да бъде за сметка на увеличаване на дефицита

Министър Донев отчете още, че българската икономика излиза от застоя, причинен от коронакризата, като по думите му безработицата намалява с над 37% на годишна база (спрямо юни 2020). "Това е добър знак, че българската икономика се възстановява", добави той.

Не са застрашени парите от Европа по Плана за възстановяване и устойчивост. Това категорично заяви вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов.

По думите му забавянето се дължи на две основни причини. Първата - предишният кабинет спрял приемането на плана, а втората - че се изчистват неточности и желанието на новия отговорен екип да подобри условията по плана, за да се получи по-ефективно финансиране.

"Това може да значи малко забавяне, но няма да правим компромиси", заяви Пеканов. По думите му целта на кабинета е парите от Европа да бъдат разпределени справедливо из цялата страна, а не да бъдат концентрирани в София и големите градове.

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, потвърди по-късно служебният премиер Стефан Янев. Досега агенцията се оглавяваше от Габриела Козарева, но рокада в нейния пост ще има с предложение на министъра на правосъдието. Според служебния премиер тя не иска да работи по прозрачен начин и в интерес на гражданите, визирайки блокирането на някои кадрови промени. "Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа", коментира Янев.