Българите гледат на изборите за Европейски парламент през призмата на вътрешнополитическите събития в държавата. Това показват резултатите от телефонно интервю, проведено от социологическата агенция "Барометър България" сред 848 пълнолетни български граждани в периода 30 октомври - 1 ноември 2018 г.

Евроизборите  - битка за спасяване на ЕС, предупреди Ципрас пред ЕП

Евроизборите - битка за спасяване на ЕС, предупреди Ципрас пред ЕП

Срещу екстремисткия неолиберализъм и крайнодесния популизъм

"Барометър България": Събитията в обществения живот на страната в последните няколко месеца очертават все по-голямото разделение в политическите възгледи на българите. Очевидно скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото.

Със сигурност влияние върху намеренията на българските граждани да гласуват на изборите за евродепутати оказва и политиката на ЕС в посока на санкции към държави, които се противопоставят на твърде и либералната политика на Съюза по отношение на мигрантите и бежанците, тълкуват от агенцията.

Опозицията атакува, а управляващите печелят, установи "Барометър"

Опозицията атакува, а управляващите печелят, установи "Барометър"

БСП и ДПС не привличат никаква допълнителна подкрепа

"Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?"

Резултатите от проучването на агенцията потвърждават споменатото по-горе, а именно, че българите гледат на изборите на Европейски парламент, които ще се проведат през пролетта на 2019 година, през своята вътрешнополитическа призма.

Ако изборите за европарламент се проведат днес, най-много гласове ще спечели управляващата партия ГЕРБ - 35.1%. Прави впечатление обаче, че подкрепата за ГЕРБ спада, макар и с малко - на същия въпрос през месец юли 35.3% от отговорилите са посочили, че биха подкрепили партията на Борисов.

За БСП биха гласували 25.7% от гласоподавателите в страната. При червените спадът в подкрепата е значително по-голям - преди 3 месеца подкрепата за социалистите е била 28.9%.

На трето място се позиционират патриотите със 17.2% от гласовете на българите. През юли подкрепата за ОП е била 17.8%.

ДПС ще получат 12.1% от вота, ако изборите за евродепутати бяха днес. Спадът в подкрепата на движението е най-голям - 3.1% спрямо месец юли, когато 15.2% от гласоподавателите са заявили намерението си да гласуват за ДПС.

За други политически партии и формации биха гласували 4,5%, а 5,4% не са решили за коя партия да гласуват.

Снимка 387229

Източник: Барометър България