Кой организира и кой носи отговорност за бруталността в сблъсъците вчера на протеста?

От ГЕРБ смятат, че протестът вчера е бил превзет от шпицкомандите на бизнесмена Васил Божков, но отговорността се носи от президента Румен Радев. 

Големият проблем е, че президентът Румен Радев не се разграничи от това. А кой носи отговорността за това, което се случи, зададоха въпрос на брифинг в централата на ГЕРБ.

Цветомир Паунов: Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат своята отговорност - ясно и категорично ги назовахме, а безсилието им се отрази в бледия образ на президента Румен Радев.

Брифингът започна с драматичното изказване на Цветомир Паунов, по думите на който по "най-брутален и безцеремонен начин" се е направил опит да се разбие полицейския кордон и да се нападнат с агресия и "хвърляне на бутилки и монети" "мирни и културни хора", които са протестирали срещу това да бъдат обиждани и квалифицирани с епитети. Присъствалите на митинга пред Министерски съвет са били по думите на Паунов около 7 000, а според Тома Биков те са били предимно членове на ГЕРБ, но и симпатизанти и по никакъв начин не са били организирани: "не се доведени нито със страх, нито са били принуждавани да го направят".

По никакъв начин тази изява не може да бъде наречена "протест", според Томислав Дончев, тъй като те не са били "против нещо", а "за нещо".

Бруталните и платени провокации обаче са били "изключително добре организирани и режисирани", като имат своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна, в една много топла страна" с сценаристи олигарси и режисьори - така Цветомир Паунов обясни тезата си. Едва по-късно беше споменато конкретно името на Васил Божков. "Това е злоупотреба с хора за прикриване на това, което се случва в президентството", категорични са от ГЕРБ.

4-часовият протест в столицата завърши мирно след полунощ

4-часовият протест в столицата завърши мирно след полунощ

Сблъскаха се протест и контрапротест, стигна се и до сблъсъци и арести

Припомняме, че вчера на протестите в т.нар. триъгълник на властта около 19.50 часа бе направен опит да се пробие кордона и за около 10 минути имаше напрежение между протестанти и полиция, а около 20.30 часа са били нанесени щети на два от близо 20-те автобуса със симпатизанти на ГЕРБ. По автобусите бяха хвърляни бутилки и яйца. От МВР не съобщиха за пострадали или ранени, както протестиращи, така и служители на реда.

Акцент в брифинга на ГЕРБ бе кой носи отговорността за "бруталните издевателства срещу мирни хора", по думите на Паунов.

А Тома Биков бе категоричен, че "отговорността се носи лично от господин Радев, който е човек от четири години насам се опитва да нагнети напрежение." Ескалацията на този процес се случила вчера.

Според него протестиращите в голяма си част са били подведени и "без да разберат бяха превърнати във фон на шпиц командите на Васил Божков", а Румен Радев не само е отказал да се обърне с призив срещу вандалщините в София, но и с думите и поведението си ги е поощрил.

Томислав Дончев: Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим

Тома Биков попита, ако президентът Румен Радев не може да лидира и ръководи един протест от 5-6 души, как може да ръководи цяла държава, попита Тома Биков. Той призова всички политически сили да положат усилия да държат нацията в общата форма на нормалност, а не да дълбаят в разделителни линии. Само намесата на полицията не е позволила сериозна ескалация на напрежението, тъй като Биков е убеден, че повече от агресорите вчера са платени от криминално проявени, а и самите те са криминално проявени.

Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим - това изявление повтори два пъти вицепремиерът Томислав Дончев. Той категорично отказа да говори за евентуална процедура по импийчмънт

Сблъсъкът по улиците не е политика, а за съжаление дори не е спорт, заключи Томислав Дончев, като преди това премина през обичайните си обобщения какво е политика и демокрация: Демокрацията работи само когато работи винаги. Обичайно политическият цикъл е ентусиазъм, работа и отговорност - ако някой остане на първата фаза, това означава, че не се е развил. Иначе Томислав Дончев гарантира, че е готов и в момента да излезе да протестира срещу правото да се протестира в една държава.

Борисов налагал тотална демократура

Борисов налагал тотална демократура

Диктатура, маскирана като демокрация, вижда социологът Кольо Колев