От ПП ГЕРБ се ядосаха на призива на президента Румен Радев да чуят каква е оценката на САЩ за България и го обвиниха в непрофесионализъм и некомпетентност, с която може да накърин авторитета на държавата ни в международен план.

На брифинг в централата на партията Георг Георгиев, зам.-министър и кандидат в 24-ти МИР София град, показа разпечатка от сайта на Сената и от официалната позиция на българския президент, разпространена и до медиите. Георгиев е възмутен, че президентът Радев коментира лична позиция на сенатори, разпространена в техните лични профили, но я представя като официална държавна позиция.

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Президентът не бил опонент, а обективен коректив

Президентът Радев лъже брутално и безцеремонно, заяви Георгиев, според когото това, че държавният глава се позовава на лични мнение показва липса на култура, непрофесионализъм и некомпетентност.

Така според Георг Георгиев днес Румен Радев официално се е включил в предизборната кампания за 45-тия парламент, но все още стои въпросът, задаван не веднъж - "на чия страна е вдигнал юмрука, ударил е рамо и се е впуснал в борбата. "Дали на БСП, дали на "Отрови се" - "Изправи се. бг", дали на някой друг опозиционер, който се крие в топлите страни..."

Цинично е по думите на Георгиев, да "очерняш страната си по такъв начин", тъй като така се нанася удар по авторитета на България.

На критиките на Румен Радев, Георг Георгиев противопостави истинските и същностните отношения между двете страни и стратегическия диалог, който се води в областта на енергетиката, отбраната и върховенството на закона. Тези отношения намират израз в посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ и присъствието му в кабинетите на президента и на двата държавни секретари. За сметка на това Румен Радев нито веднъж не бил канен в САЩ.

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Призовават България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона

На брифинга присъства и Даниел Митов, външен министър в Борисов 2, предложен от РБ тогава и сега кандидат в листите на ГЕРБ. Митов заяви, че изказването на двамата сенатори е добър повод те да бъдат поканени на посещение у нас, нещо, което отдавна не се е случвало, за да се запознаят на място с въпросите, които ги вълнуват.