Президентът Румен Радев не е съгласен да бъде определян като опонент на правителството. Той смята, че винаги е бил обективен коректив на това, което вижда, и се изказва срещу това, от което негодуват българите. Такъв бе коментарът на държавния глава по повод нападките на вицепремиера Томислав Дончев.

Коментарът си той направи, след като присъства на представянето на анализа за работата на въоръжените сили през 2020 г.

Реплики за нальота и самолетите ни на прегледа на въоръжените сили

Реплики за нальота и самолетите ни на прегледа на въоръжените сили

Нальотът ще се преодолява, когато постъпят в строя и другите осем самолета Ф-16

"Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ", изтъкна Радев и запита дали медиите са запознати с оценката.

Той се надява медиите да направят обществено отстояние на оценката на Комитета за външна политика на сената към САЩ. Оценката отразява всички неща, за които Радев говори от началото на мандата на правителството и за които хората протестират - корупцията, уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система.

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Призовават България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона

"Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньори и ако не се вслуша в моите послания, които последно дадох на 1 февруари, когато с госпожа Йотова обявихме намерението си да се кандидатираме за втори мандат, и нашите послания за нова България, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор", настоя Румен Радев.

На въпрос как би коментирал обвинения срещу него заради думите си, че властта карантинира националната памет, Радев смята, че вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отменили тържествените чествания на Шипка. Според него мотивите на управляващите за отмяна на официалните чествания на паметника "Шипка" били политически, а не здравни.

"Контрастът между отменените официални чествания и тяхното разрешаване в градовете, отворените търговски обекти и ресторанти - този контраст е очебиен и очевидно няма никаква здравна логика. Крайно време е наистина здравните власти да решат кой какво говори, кой какво пише, кой какво изпраща, за да няма такъв хаос", коментира държавният глава и подчерта факта, че отмяната на официалните национални чествания се случи с писмо до община Габрово.

По думите на Радев благодарение на смелостта и патриотизма на българите не е бил опорочен националният празник. Той благодари на хората, които успели да отидат до връх Шипка.