ГЕРБ реагираха остро на отстраняването на актьора Евгени Будинов от постановката "Хъшове" и на изказване на режисьора Александър Морфов в тази връзка. В профила си в социалната мрежа Тома Биков цитира думите на режисьора и публикува клип с изказването му. "Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението", каза Морфов за актьора Евгени Будинов.

"С Евгени бяхме колеги в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ. Думите на Александър Морфов са произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението "Хъшове" в Народния театър, разказа Тома Биков. Той отчита, че самият Морфов признава, че Евгени има актьорски качества. "С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично. Очевидно Морфов говори пред участващите в спектакъла, като целта е да бъде унижен Евгени Будинов", смята народният представител в 48-ото НС. Биков счита още, че всеки има право на политически убеждения.

"България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили.", убеден е Биков.

Александър Морфов продължава с графити в Народния театър

Александър Морфов продължава с графити в Народния театър

Няма все още резултати от назначената от Велислав Минеков проверка

"Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия. Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки талантлив човек, независимо от политическите му пристрастия", категоричен е той. Големият талант не може да бъде оправдание за диктатура и желание да доминираш на всяка цена, написа и Деница Сачева в социалната мрежа.

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Директорът не може да освободи двете госпожи - крайна зависим е

"Днес с тъга следя как Народният театър се оказа раздиран от омразата и разделението. Докъде стигнахме? 30 години след началото - политическата принадлежност отново да определя ролята?! Не талантът, а това дали мислиш като режисьора или не...", написа още бившият социален министър. По думите й в театъра винаги са работили хора с различни възгледи, но никога, както сега, не са се опитвали да се унищожат един друг публично заради инакомислие.

"Кой би дръзнал например да каже някога, че Народният театър е на БСП, само защото големият Стефан Данаилов беше депутат от тази партия? Не само, че това не беше повод за омраза, а точно обратното - беше мост за постигане на общи национални съгласия. Да си спомним речта му в парламента, когато помогна на БСП да определи позицията си за НАТО. Големият талант намира начин да победи демона в себе си. Ако ли не успее - толкова по-жалко", коментира още Сачева.

Минеков се пита каква точно коалиция се е настанила в Народния театър

Минеков се пита каква точно коалиция се е настанила в Народния театър

Разпорежда цялостна проверка на работата на театъра