Депутатите разпределиха част от парламентарните комисии в 48-ото Народно събрание. Коалиция ГЕРБ-СДС взеха Комисията по енергетика с председател Делян Добрев, Комисията по външна политика начело с Екатерина Захариева, Комисията по отбрана - Христо Гаджев, Комисията по образование ще е за Красимир Вълчев и Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество - Анна Александрова.

Заместник-председатели на енергийната комисия ще са Радослав Рибарски от ПП, Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев от БСП и Ивайло Мирчев от ДБ.

Зам.-председатели на външна комисията станаха Венцислава Любенова от ПП, Ангел Георгиев от "Възраждане", Деян Дечев от БСП и Виолета Комитова от "Български възход".

Заместник-председатели на военната комисия ще са: Георги Георгиев от ПП, Джейхан Ибрямов от ДПС и Николай Дренчев от "Възраждане".

Заместник-председатели на образователната комисия: академик Николай Денков от ПП, Мукаддес Налбант от ДПС, Ивайло Папов от "Възраждане" и Елена Анастасова от БСП.

Зам.-председатели на гражданската комисия: Стою Стоев от ПП, Искра Михайлова от "Възраждане" и Вяра Емилова от БСП.

Комисията за прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и контрол над службите ще е на паритетен принцип с ротационни председатели. От ГЕРБ предложиха Даниел Митов за председател, Бойко Рашков от ПП също за ротационен председател, Ахмед Ахмедов от ДПС, Атанас Зафиров от БСП и Атанас Атанасов от ДБ за ротационен председател.

От "Продължаваме промяната" получиха Комисията по въпросите на ЕС начело с Деница Симеонова за председател, Комисията по здравеопазването с председател доц. Антон Тонев и Комисията по е-управлението, информационни технологии с Калина Константинова.

Зам.-председателските места в европейската комисия получиха Томислав Динчев от ГЕРБ, АлизанЯхова от ДПС, Стоян Таслаков от "Възраждане" и Александър Николов от "Български възход".

Зам.-председатели на здравната комисия: проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, Джевдет Чакъров от ДПС, Маргарита Генчева от "Възраждане" и Александър Симидчиев от ДБ.

Заместник-председатели на комисията по е-управлението: Георг Георгиев от ГЕРБ, Сезгин Мехмед от ДПС, Борис Аладжов от "Възраждане" и Божидар Божанов от ДБ.

Заместник-председатели на земеделската комисия: Десислава Танева от ГЕРБ, Сюзан Мехмедова от ДПС, Любенов Иванов от ДБ и Румен Йончев от "Български възход".

ДПС получиха Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с председател Хамид Хамид и Комисията по околна среда и водите начело със Станислав Анастасов. Зам.-председатели на МВР комисията ще са Маноил Манев от ГЕРБ, Лена Стефанова от ПП, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Иван Иванов от БСП. Бойко Рашков и Кирил Петков ще са сред членовете на комисията.

Зам.-председатели на комисията по околна среда: Младен Шишков от ГЕРБ, Татяна Султанова от ПП, Манол Генов от БСП и Георги Самандов от "Български възход".

"Възраждане" получиха Регионална комисия с председател Коста Стоянов, Комисията по туризъм с председател Цончо Ганев и Комисията по българите в чужбина с председател Костадин Костадинов.

За заместник-председателите на ресорната регионална комисия са Росица Кирова от ГЕРБ, Настимир Ананиев от ПП, Манол Генов от БСП и Иван Иванов от ДБ.

За заместник-председатели на Комисията по българите в чужбина: Илтер Садъков от ГЕРБ, Ина Иванова от ПП, Танер Али от ДПС и Елисавета Белобрадова от ДБ.

Заместник-председатели в туристическата комисия: Любен Дилов-син от ГЕРБ, Снежана Апостолова от ПП, Небие Кабак от ДПС, Христо Проданов от БСП.

БСП взеха Комисията по социална политика с председател Георги Гьоков, Комисията по транспорт начело с Георги Свиленски и Комисия по култура и медии с Иван Ченчев.

Заместник-председатели на социалната комисия: Деница Сачева от ГЕРБ, Искрен Арабаджиев, Селим Али от ДПС, Георги Георгиев от "Възраждане".

Зам.-председатели на транспортната комисия: Андрей Гунчев от ГЕРБ, Димитър Неделков от ПП, Павлин Кръстев от ДПС и Никола Димитров от "Възраждане".

Зам.-председатели на културната комисия: Тома Биков от ГЕРБ, Христо Петров, по-известен още като Ицо Хазарта от ПП и Стоян Михалев от ДБ.

От "Демократична България" оглавиха Комисията по икономическа политика и иновации с Мартин Димитров. Останалите политически сили предложиха зам.-председатели: Александър Иванов от ГЕРБ, Даниел Лорер от ПП, Петър Кънев от БСП и от "Възраждане" Климент Шопов.

Коалиция "Български възход" получиха Комисията по превенция и противодействие на корупцията с председател Стефан Янев. Заместник-председатели: Рая Назарян от ГЕРБ, Михал Камбарев от ПП, Исхан Хаккъ от ДПС и Смиляна Митова от БСП.

Заместник-председателите на спортна комисия: Красен Кралев от ГЕРБ, Илина Мутафчиева от ДБ и проф. Даниела Дашева от "Български възход".

От ПП попитаха защо не се следва парламентарната практика и заложения дневен ред по избирането на председатели и зам.-председатели на ресорните комисии. Зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев заяви, че няма парламентарна практика и редът от сайта на парламента не е редът в пленарна зала. Разбирам, че искате някакъв друг дневен ред, но десертът ще остане за накрая, увери Цонев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ настоя за почивка, за да може да се разгледа кой ще е председател на спортната комисия, а след това да се премине към Комисията по правата на човека и вероизповеданията, Комисията по политиките извън страната и Комисията по туризъм.

За Комисията по правни и конституционни въпроси ще се изчака Държавен вестник, за да може комисията да се раздели на две отделни - Комисия по правни въпроси и Комисия по конституционни въпроси, които след това да се попълнят от парламента.

Попълването на Комисията по земеделието ще се разгледа в утрешния заедно с Комисията по конституционните въпроси и правна комисия, когато се очаква да излезе именно Държавен вестник. За земеделската комисия депутатите отново не се разбраха заради номинацията, която направиха ПП за председател на комисията - Иван Христанов.

Народното събрание зацикли и на съставянето на комисиите

Народното събрание зацикли и на съставянето на комисиите

Мустафа Карадайъ призова депутатите да не се вживяват в ролята на Рамбо