ГЕРБ защити партиите, които вотът на гражданите остави извън парламента. От партията на Бойко Борисов ще предложат запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии.

Този ход на бившите управници идва в отговор на предложение на „Атака", подкрепено от депутатите на Коалиция за България тези партии да не получават държавна субсидия и да не могат да ползват държавни и общински офиси за нуждите си.

"Ние сме категорично против тези партии, които са парламентарно представени, да изготвят закони само за себе си, или иначе казано - Сидеров forever", посочи Цецка Цачева.
Тя определи днешното управление с три думи - грешка, катарзис, извинение.

„Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия", заяви Цецка Цачева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.
По думите й, начинът, по който се финансират в момента партиите е удачен и преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата.

Във времето до второ четене на тези промени в законодателството от ГЕРБ ще предложат запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, тъй като считат, че настоящият модел прави финансирането прозрачно и дава възможност на всички партии да развиват организационна и политическа дейност.

Същото се отнася и по отношение на запазване на възможността, където общините и държавата разполагат с имоти, да могат да се предоставят на парламентарни и извънпарламентарни партии, обясни още Цачева.

Тя призна и че обмислят да бъде намален размерът на субсидията за извънпарламентарно представените партии. Депутатката припомни, че субсидията бе намалена веднъж и в момента е 12 лева на глас, подаден от избирател за определена партия.
Към момента тече дискусия за определяне на точния размер на тази субсидия.

Стана ясно, че депутатите от ГЕРБ ще се върнат в парламента най-вероятно следващата седмица. Присъствието на Бойко Борисов и подопечните му обаче остава под въпрос и ще бъде реализирано само ако в дневния ред бъдат включени предложенията им за промяна в изборното законодателство.

"Ние сме заявили, че ще се върнем и това вероятно ще стане следващата седмица. Това можеше да стане и тази седмица, ако тази седмица бяха си направили труда да разгледат нашите предложения за Изборния кодекс", заяви Цачева.

В тази връзка тя коментира и мотивите на шефа на парламента Михаил Миков да върне предложенията им за промените в Изборния кодекс: „В писмото си той твърди, че не може да индивидуализира вносителите на предложенията за изменения. Ще се съобразим с указанията, ще номерираме страниците, за да може той да обозначи кои са вносителите. Разглеждаме това писмо в шеговит вид и ще преодолеем неразбирането."

"ГЕРБ ще се върне при обсъждане промените в изборното законодателство. Живеем в динамични дни и ще се съобразим, ако има друга причина, която да промени решението ни", обясни още Цецка Цачева.

Иначе от ГЕРБ алармираха и за напрежение в два от чувствителните сектора - „Здравеопазване" и „Образование". Бившата здравна министърка Десислава Атанасова и бившата зам.-министърка на образованието Милена Дамянова не скриха съжалението си „от факта, че и те не бяха подминати от тройната коалиция."

Двете дами изразиха и недоумението си как новите министри от тези ведомства не са се запознали със ситуацията в ресорите им и ги посъветваха да си прочетат законите.
Атанасова е притеснена от подготвяните от управляващите решения, които „са лишени от всякаква логика и само почиват на политическа репресия."

Едно от тях е искането на оставката на Пламен Цеков като управител на НЗОК. Законът е категоричен кога могат да се прекратят правата му. Безспорно министърът на здравеопазването не е лицето, което може да поиска тази оставка и г-жа Андреева не е намерила време да прочете закона за здравното осигуряване, защото е видно за всички в системата, че с всеки ден нейният престой в Министерството и нарастващата й некомпетентност са пагубни за системата, възмути се Десислава Атанасова.
По думите й, министър Таня Андреева се е посветила на това да уволнява доказали се успешни директори на лечебни заведения.

Затова аз съветвам госпожа Андреева да помисли за системата, тъй като един месец не виждаме нито едно конкретно предложение в тази насока, заяви още Атанасова и предрече административна катастрофа в здравното ведомство. "Не ни очаква нищо хубаво", категорична бе тя.

Милена Дамянова пък недоумява как за един месец новият образователен министър не се е запознала с учебните програми.
Използвам момента да я информирам, че това, което остави ГЕРБ, са и проекти на учебни програми, и стратегия за намаляване преждевременното напускане на училище, подчерта Милена Дамянова.

Като цяло това, което от ГЕРБ виждат като изпълнение на плана „Орешарски" са само кадрови схеми, без начертаване на реални стъпки за промени. Притеснени са и от назначения на хора, които вече са били в досег с прокуратурата.