Бившият служебен премиер Огнян Герджиков върна служебния автомобил и охраната, които му се полагат по закон до година след края на мандата, съобщи Нова телевизия.

Ден след като сдаде държавната власт на 4 май, на 5 май Герджиков се отказа и от държавната охрана.

Той не би искал да е пазен от НСО, обясни бившият служебен премиер. "Като ходя по улиците с охрана се чувствам малко като мечка и хората ме гледат по-особено. Не се чувствам комфортно. Бих предпочел да съм като всички", каза Герджиков.

За да стане като всички, трябвало да подпише декларация за доброволен отказ от охрана, в която се посочва дата, час и минута. Герджиков е очарован от професионализма на досегашните си гардове, но не вижда смисъл да ползва услугите им занапред.

"Не съм получавал някакви реални заплахи, за да бъда притеснен за живота си", каза бившият служебен премиер. Той не приема държавната охрана като привилегия и белег за престиж.

"Това са изкуствени престижи. Аз имам собствен автомобил, карам го с голямо удоволствие. Защо трябва да ползвам служебна кола", попита Герджиков.

Той отрича жестът му да е продиктуван от популистки подбуди и призна, че в личен план засилената премиерска охрана е била едно от най-големите битови неудобства през трите му месеца на поста.

"Това прекомерно обгрижване ми идва в повече. Аз обичам свободата", казва Огнян Герджиков.

За ангажираността с изпълнителната власт бившият служебен премиер призна, че не е лесно да се седи в премиерското кресло. "Когато бях председател на парламента имах възможност, макар и малка, да водя часовете си в университета. Като министър-председател това беше немислимо", допълни Огнян Герджиков.

За масовото освобождаване на областни управители, Герджиков призна: "Бих казал лековато, търсейки мотива, отправих едни обвинения, които вероятно те не заслужават".