Депутатите от Движение "Гергьовден" са написали писмо до кмета на София Бойко Борисов, в което предлагат различен подход за бюджета на града за догодина.

Гергьовци предлагат държавата да върне на софиянци 50% от предвидения за 2007 г. данък общ доход, като в замяна на това София да покрие с тези пари и разходите от т.нар. "държавна отговорност" - заплатите на лекари, учители и др.

Според Ася Михайлова и Любен Дилов - син тази система е далеч по-справедлива, не само защото софиянци ще получат обратно повече от собствените си средства, които да се разходват за чистота, здравеопазване, образование, нови улици и комунални услуги, но и това е начин хората да разберат, че качеството на живота им зависи най-вече от собствените им усилия, посочват от движението.

Според тях този подход е в унисон с предлаганите промени при четвъртата поправка на Конституцията за по-голяма финансова самостоятелност на общините.

Гергьовци са направили сметките си на прогнозни 680 млн. лв. от данък общ доход на софиянци и те настояват софиянци да получат обратно не 162, а 340 милиона лева.