С младежка конференция столетницата ще открие традиционния си бузлуджански събор.

"Младите хора на Балканите: Мисия: Оставаме" ще събере младежи от региона в Казанлък в петък вечер. Участие са заявили младежи от Словения, Сърбия, Албания, Черна гора и Румъния. В срещата участие ще вземе и червеният лидер Корнелия Нинова.

По традиция ще се проведе и велошествието, организирано от БСП. Ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на връх Шипка.

Нинова привика Горан Брегович и Зоран Заев на Бузлуджа

Нинова привика Горан Брегович и Зоран Заев на Бузлуджа

Все още няма потвърждение дали Заев ще приеме поканата

А вечерта за музикалната програма в града на розите ще се погрижат Гери-Никол и Дара, заедно с Дани Милев. Гери-Никол е с топла червена връзка в столетницата. Вече е подгрявала кампанията на президента Румен Радев. Освен това в едно изказване, макар и иронично, Георги Кадиев предложи именно Гери Никол като възможност за здравен министър в правителството Борисов 2.

На следващия ден по програма на самата историческа поляна социалистите ще разтърси Горан Брегович. Разбира се, след официалните приветствия. Очакваше се и македонският премиер Зоран Заев да присъства, но явно е отказал.

Традиционният събор на БСП на Бузлуджа се провежда в събота и неделя, като социалистите се събрат в местността "Историческа поляна".

Миналата година точно преди събора се разрази поредния скандал за собствеността и отговорността за стопанисването на паметника.

От БСП обявиха, че са готови да поемат реставрацията и поддържането му, което и до този момент не е станало обаче. Още през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от Левицата не бяха поели отговорност за монумента.

Преди два месеца стана ясно, че паметникът вече е под денонощна полицейска охрана.

Да се разгледа паметника отвътре, например, е забранено, тъй като от години Чинията се руши и влизането е опасно. Вратата е заварена в опит да се възпрат любители на екстремните преживявания.