БСП надъхва социалистите за годишния събор на Бузлуджа с оркестъра за сватби и погребения на Горан Брегович.
Това научи News.bg от свои източници в партийната централа.

Царят на балканската музика "ще кацне" на връх Бузлуджа със самолет от Лондон. В партийната централа вече се шегуват дали на летния червен събор столетницата ще се жени или ще бъде погребана. Участието на Брегович трябвало да събере максимално много социалисти, за да покаже левицата колко е единна, обединена и солидна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова готвела и височайша политическа визита за червения актив. Тя е поканила на Бъзлуджа премиера на Македония Зоран Заев. Все още обаче не е ясно дали той ще присъства на празника на българските социалисти.

С ВИП гостите соцлидерката смятала да затвърди позициите си и да "удари в земята" вътрешната опозиция, давайки на социалистите невиждано досега хляб и зрелище. Присъствието на Зоран Заев трябвало да покаже на опозиционери международните позиции на столетницата и височайшата подкрепа, дадена за ръководството на партията.

Традиционният събор на БСП на Бузлуджа се провежда в събота и неделя, като социалистите се събрат в местността "Историческа поляна".

Миналата година точно преди събора се разрази поредния скандал за собствеността и отговорността за стопанисването на паметника.

От БСП обявиха, че са готови да поемат реставрацията и поддържането му, което и до този момент не е станало обаче. Още през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от Левицата не бяха поели отговорност за монумента.

Преди два месеца стана ясно, че паметникът вече е под денонощна полицейска охрана.

Да се разгледа паметника отвътре, например, е забранено, тъй като от години Чинията се руши и влизането е опасно. Вратата е заварена в опит да се възпрат любители на екстремните преживявания.