Правозащитното обучение да бъде застъпено в средното и във висшето образование.

Това предложи Борислав Цеков - председател на Института за модерна политика, по време на пресконференция на тема „Междуетническите отношения в България - между екстремизма и добрите европейски практики", организирана от евродепутатите Метин Казак и Кристиан Вигенин.

В момента децата събират жълъди и опознават природата, преди да опознаят ближния, подчерта Цеков. Според него толерантността към ближния трябва да бъде възпитавана и изграждана в средното образование.

По думите му във висшето обучение в специалност „Право", като самостоятелна дисциплина трябва да бъде обособен предмет „Права на човека".

Изключително обезпокоителни са тенденциите, които се наблюдават в някои медии, изтъкна от своя страна Метин Казак, визирайки езика на омразата в редица медии към представители на някои малцинства.

Много често етносите се оказват в уязвима среда, посочи той и допълни, че е необходима ясна държавна стратегия за решаване на малцинствените проблеми.

В целия ЕС има една тенденция за нарастване на междуетническото и междурелигиозно напрежение, заяви евродепутатът Вигенин.

Той посочи, че България се счита за толерантна страна, но по думите му не сме застраховани от тези проблеми.

Застрашени сме от опасни тенденции, коментира доц. Михаил Иванов, съветник на президента Жельо Желев по етническите въпроси.

Според него опасна тенденция, която се наблюдава в момента, е реставрация на авторитарния модел на управление и посягането на основни права.

Един от големите проблеми, по думите му, е проблемът с гетата. Продължаваме да си затваряме очите пред този проблем, посочи Михаил Иванов.

Според проучване през 2003 г. над 400 хиляди души са обитавали гетата, а сега този брой надхвърля 450 хиляди души. 90% от постройките там са незаконни, а в над 50% от случаите липсва водопровод и канализация.

В гетата се наблюдава и социална стратификация - могат да се видят както сламени къщи и къщи с ламаринени покриви, така и имения в стил „Мутро Барок", подчерта Иванов.

По думите му гетата не са само проблем на ромите. Според него е необходимо да се помогне на обществото да осъществява регулация в гетата, като например да се узаконят имотите, когато е възможно.

Той подчерта, че не е разрешаване на проблема да бъдат построени нормални жилища, в които ромите да бъдат настанени, тъй като тези жилища те няма да чувстват като свои домове.

По думите на Иванов над 90% от хората в пловдивските гета се определят като турци.