Членове на СДС призовават партията да напусне коалицията с ГЕРБ. Предложението се е чула и на проведения НИС, а официално е внесено и от Дончо Златев, члена на НИС на СДС и представител за Югоизточна България.

Мотивите са, че в коалицията в коалицията с ГЕРБ партията се е обезличила и е превърната в присъдружна организация, както и че е загубила доверието на дясно-мислещите хора. За това говорят и резултатите на СДС, които са се стопили повече от двойно в сравнение с изборите през април и партията е получила най-ниския резултат в историята си.

С 3 гласа "За", 3 гласа "Против и 4 гласа "Въздържал се" предложението не е прието.

Въпреки това в декларацията, с която е завършил НИС на СДС, се признава, че партията е отстъпила от позициите си в дясното, завоювани през последните 30 години, като по този начин е позволила голяма част от гласовете на дясно-мислещите хора да се разпилеят и/или да отидат при други партии. Резултатите от последните парламентарни избори са незадоволителни. Постигнатите 12 647 преференции, в сравнение с резултатите от юли (около 20 000) и от април (около 40 000), са ясен знак за спад на доверието към Съюза на демократичните сили.

Като причини се посочват:

  • Липса на адекватни послания от страна на партията и посредствена предизборна кампания;
  • Несъответствие на представителността на СДС в коалицията с партия ГЕРБ, което доведе до рязък спад в мотивацията на организациите на партията;
  • Размиване и заличаване на образа на партията и превръщането й в присъдружна организация на по-големия коалиционен партньор;
  • Слаба организационна работа, лошо състояние на партийната инфраструктура и недостатъчна работа на НИС относно партийното строителство.

С оглед на горното НИС на СДС е взело решение да подаде колективна оставка.

"Считаме, че това решение ще даде възможност на ново поколение в Съюза на демократичните сили, необременено от решенията и действията на настоящото ръководство, да върне доверието на избирателите, да направи всички необходими разговори с други политически субекти и да изведе СДС отново на пътя на успеха, където ще представлява отново десните хора в България", пише в декларацията.

ГЕРБ/СДС се регистрираха в ЦИК: обществото се събужда и ще различи по-добрите

ГЕРБ/СДС се регистрираха в ЦИК: обществото се събужда и ще различи по-добрите

Днес приключват номинациите в структурите на ГЕРБ за двата вида избори