Със знака „x" ще се гласува на парламентарните избори приеха депутатите след дълги дебати по изборния кодекс.

На това остро се противопоставиха от опозицията. Георги Божинов от БСП предупреди управляващите, че 10 000 бюлетини са били фалшифицирани по технологията „отбелязан знак с химикал върху нокът".

Това предизвика реакцията на Искра Фидосова от ГЕРБ, която каза иронично, че ако се приемат аргументите на Божинов, може би в кодекса трябва да се запише, че този, който ще брои бюлетините, трябва да бъде с изрядно изрязани нокти.
Темата беше доразвита с обяснения що е то квадрат и съответно „х". Последваха препоръки за връщане в първи клас и да бъде предвидено в изборните стаи да има шаблон как се гласува.

В дебата депутати настойчиво повдигаха и въпросите, ако случайно някой от избирателите излезе извън очертанията на квадратчето, отбелязвайки хикса, дали бюлетината ще се зачита, както и дали буквата х е хикс. Надълго и нашироко се обясняваха разликите между хикса и кръстчето.

Павел Шопов от „Атака" заподозря БСП, че искат да се приемат и други знаци освен „х", заради депутатите от ДПС, чиито представители отсъстват от дебата. Той дори препоръча да бъдат направени курсове по „хиксология".

Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае, каза раздразнена Фидосова по повод настойчивостта на червената депутатка за въвеждане освен на знака „х" и на знака „+".
По темата взе отношение и Яне Янев, който подари на председателя на парламента Цецка Цачева CD, което определи за „оня диск от Пловдив". В него има нагледни примери за фалшифициране с любимия на госпожа Фидосова знак „x", заяви Янев.

Tой поиска дискът да бъде излъчен в пленарната зала, но получи отказ.
Лидерът на РЗС подчерта, че най-честите фалшификации на бюлетини са със знака „x" и припомни, че CD-то е било получено от ГЕРБ.

Янев бе категоричен, че настояването на ГЕРБ за знака „x" означава, че те искат масова фалшификация на изборите. Лидерът на РЗС предрече още, че недействителните бюлетини ще бъдат над 20%.

Значително време отделиха депутатите и на вида на бюлетините. В крайна сметка се реши на парламентарните избори да се гласува с отделни бюлетини, а не както от левицата настояваха с обща интегрална.

Докато Мая Манолова излагаше вижданията на левицата, от ГЕРБ обясниха в пленарна зала, че интегралната бюлетина би била с дължина няколко метра и по-скоро прилича на чаршаф.

Искането за интегрална бюлетина на Коалиция за България според Искра Фидосова означава, че те не искат да има мажоритарен вот, защото хората няма да могат да намерят кандидата, за да поставят отметката.

Георги Божинов заяви, че след като е видял чаршафа, няма да подкрепи предложението на колегите си. Той посъветва управляващите да обърнат внимание на един друг чаршаф и им припомни вчерашния транспарант с учените и постиженията им, разпънат пред парламента.
Мая Манолова предложи вместо бюлетина „чаршаф", да се използва бюлетина като книжка.

Сред приетите днес текстове от кодекса бяха и тези за финансирането на предизборните кампании. Депутатите решиха всички приходи и разходи, които превишават 1 000 лв., да се извършват по банков път. Забранява се финансирането с анонимни дарения. Ще бъде забранено и финансирането от чужди представителства или от чуждестранни търговски дружества.

Партиите и коалициите, участващи в изборите за народни представители, вече ще могат да харчат до 4 милиона лева за своите кампании, гласуваха още депутатите. Припомняме, таванът за партиите беше 1 млн. лева, а за коалициите - 2 млн. лева.