"Сроковете за гласуване са ясни, по-важно е да се направи организация така, че все пак в обществото да остане вяра в изборите. Когато няма доверие в изборния процес и в резултатите, то легитимността на което и да е управление изчезва.

Това каза пред БНР Хараламби Анчев, бивш правосъден министър и член на ЦИК.

"Досега при основното хартиено гласуване виждаме какви глупави резултати се получаваха в протоколите. Сега ще трябва да се съставят протоколи и за машинното гласуване. Не искам да съм на мястото на изборната администрация", отбеляза Анчев.

По думите му, при условие че има воля, законодателни промени могат да се направят, за да се даде възможност на карантинираните хора да могат да упражнят правото си на избор.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

"В противен случай ще падне нова тежка сянка на непредставителност върху изборите. Може да се търсят различни решения - подвижни урни, специални секции за карантинирани, гласуване от колата. Но се пренебрегва един с вековна история начин за гласуване - гласуването по пощата. У нас се страхуваме, че по този начин ще се улесни контролираният вот. Но този контролиран вот си съществува и без гласуване по пощата. Ако се даде възможност за такова гласуване, то общият брой на гласовете ще е толкова голям, че ще задуши контролирания вот. Колкото повече възможност има за гласуване на по-големи маси, толкова повече всички несъвършенства ще губят значението си", обясни Анчев. 

Според него този вид гласуване ще даде възможност да се положат първите стъпки на т.нар. "активна регистрация" - "на този изборен регистър, за който се говори от десетилетие".

Прибързан ход ли е обявяването на избори през март, според политолози

Прибързан ход ли е обявяването на избори през март, според политолози

Политиката или медицината имат думата в пандемия