България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Това написа във Фейсбук служебният премиер Димитър Главчев по повод провеждащата се среща за мир в Швейцария.

Той увери, че страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

Главчев изтъкна, че България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна и посочи като свидетелство за това приетата на 6 юли миналата година от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО.

Фон дер Лайен: Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни

Фон дер Лайен: Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни

Цялостен, справедлив и траен мир за Украйна

България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала, подчерта служебният премиер.

Той съобщи, че е пристигнал в швейцарския курорт Бюргенщок за участие в Първата среща на върха за мир в Украйна, като е бил посрещнат от президента на Швейцария Виола Амхерд и от украинския лидер Володимир Зеленски.

В основата на форума е инициативата "Формула за мир", представена от украинския президент на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна, пише Главчев.

В Швейцария лидерите обсъждат създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията