"Гласуването по пощата крие категорично риск. Какво означава експериментално гласуване на президентските избори дистанционно-електронно? Кога ще е експериментът успешен и кога няма да бъде? Създава се едно впечатление от поредица от такива предложения, които бяха приети от правна комисия, че се цели касиране на изборите. Ако това е така, то тогава излиза, че се стремим и към форма на промяна на конституционното управление".

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Димитър Главчев в ефира на "Денят ON AIR". Той коментира промените в Изборния кодекс, състава на НС и рисковете от провеждането на нови избори прекалено скоро след последните такива. 

Той е категоричен, че такива фундаментални промени трябва да се извършват най-малко 6 месеца преди избори.

Той подчерта, че при положение, че има касиране на изборите, служебното правителство ще остане да управлява до следващи избори.

"На всичко отгоре, то ще прави избори за президент. Има предложение, което в правна комисия, се прие - да бъде разпусната сегашната Централна избирателна комисия и да бъде назначена нова от президента. Какво излиза - че президентът ще я избира, за да следи тя за неговите избори", добави Главчев.

"Трифонов бързо реагира - преди да му е връчен мандатът, той каза, че в момента, в който му го връчат, ще го върне. Каква е отговорността на г-н Станислав Трифонов, който каза, че влиза в политиката да реализира въпросите от референдума?", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС.

Намаляват състава на ЦИК

Намаляват състава на ЦИК

Членовете вече ще са 15 и ще се назначават с указ на президента

Според него това отказване от програмата на ИТН е подвеждане на гласоподавателите. Той добави, че цялата отговорност, след като Трифонов се отказа от доверието, което му е гласувано, отива при президента Румен Радев.

"Единствените, които са отишли на избори с идеята да управляват, сме били ние. Останалите въобще нямат такива намерения. Ако те са отишли на избори с идеята да правят нови избори, то е по-добре сега да се кандидатират за ЦИК, която ще прави президентът. На тях идеята им е просто да правят избори. Това е контрапродуктивно за развитието на държавата", заяви Главчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, единственото, което обединява останалите партии в настоящия парламент е, че са против ГЕРБ.

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Законотворците гласуваха с 210 гласа "за", против "0"

"Трудно някой може да каже до какво ще доведат новите избори. Всички се обявиха за победители. Не видяха може би кой е на първо място. Ако си победител, управлявай. Ако има нещо, което ги събира освен омразата към ГЕРБ и Борисов, трябваше да се обединят и да управляват", категоричен е депутатът.