Българските граждани могат да са спокойни. Цената на тока няма да се увеличи драстично. КЕВР посочи, че увеличението ще е около 2 процента. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

По думите му във Фонда за сигурност има дефицит от около 450 млн. лв. Той подчерта, че се работи по това как този дефицит да бъде преодолян във времето, за да не се отрази на цената на тока.

По отношение на влаковата катастрофа от изминалия ден на Централната гара - София, Главчев поясни, че причината за инцидента е, че на машиниста на маневриращата машина му е прилошало. Според него няма как от единичен случай да се съди какви са проблемите на централната жп гара в столицата.

Служебният премиер посочи, че кметът на Карлово е поискал 38 млн. лв. за справяне с щетите след наводненията в района. Димитър Главчев отбеляза, че на 28 май са пристигнали отчетите за предишните изразходвани средства. Областният управител трябва да издаде становище. След това в най-кратък срок ще се събере междуведомствената комисия и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да бъдат отпуснати 38 млн. лв., добави той.

Министър-председателят посочи, че на 3 юни с турския посланик у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново". По думите от българска страна пункта ще бъде разширен. Предстои да се обсъди с турската страна как да бъдат синхронизирани лентите за обслужване, допълни той.

По отношение на ролята на НАТО Главчев заяви, че това е отбранителен съюз. Той е категоричен, че няма планове страни членки да участват в конфликта в Украйна и това е било ясно подчертан от Йенс Столтенберг.

Цената на тока скача с около 2% само, успокоява КЕВР

Цената на тока скача с около 2% само, успокоява КЕВР

Увеличението ще е най-малкото в последните години