Излизат на протест кметове и жители на карловските села, които пострадаха от наводнения през 2022 година заради спряно финансиране на проектите за възстановяване на щетите. Те ще блокират Подбалканския път и прохода Троян-Кърнаре, предаде БНТ.

Кметовете и жителите са от селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, които пострадаха сериозни при наводненията преди две години.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обясни, че до момента са отпуснати 17 милиона лева за възстановяване на щетите, а сумата, която е необходима е 75 млн. лв. Той настоява тези 38 милиона да бъдат отпуснати до края на тази година, за да може да се довърши възстановяването на всички мостове, речни корита и пътни артерии.

Карловско очаква още пари от държавата

Карловско очаква още пари от държавата

Кметът Емил Кабаиванов и НСОРБ искат да бъде създадена Държавна агенция по бедствия и аварии

От стоя страна кметът не село Богдан Христо Иванов допълни, че в момента ситуацията е критична заради дъждовете, които покачват нивото на реките. Категоричен е, че възстановителните работи трябва да продължат, за да бъдат обезопасени и гражданите и техните имот.

Лило Нешев, кмет на село Каравелово, каза, че ситуацията в селото "е пълна трагедия". По думите на кмета към момента няма нищо изградено като инфраструктура, "всичко е кал, прах, при нас нещата са много зле", довърши той.

Припомняме, че на 27 май Община Карлово съобщи, че на 29 май кметът на Карлово и тези на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще затворят предупредително за час Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре". Причината e липсата на средства за възстановителните ремонти.

Кметовете на пострадалите населени места изпратиха и писмо до премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 000 520 лева за тази година, които да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

Още в началото на април от общината заявиха, че получените средства - 17,6 млн. лв., са изчерпани и кметът на Карлово настоя да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която одобрява отпускането на средства за преодоляване на последствия от бедствия и аварии.

Изчерпани са средствата за възстановителните ремонти в Карлово след наводнението

Изчерпани са средствата за възстановителните ремонти в Карлово след наводнението

От поисканите 75 млн. лв., в общината са приети 17,6 млн. лв.