Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев разказа пред медиите и служебните министри какви са му впечатленията от първото заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което присъства през изминалите два дни.

Той обясни, че на Европейския съвет се обсъдило провеждането на европейските избори, а в България има и национални избори. Заключението на Съвета след дискусия е, че има безпокойство относно дезинформация, изкривяване на изборния процес и манипулация от други страни и държави. Съветът подчертал решимостта си да се бори срещу тази дезинформация. Европейският съвет е призовал да има координация между всички органи и институции на изборния процес.

Други теми, които се обсъдили, са войната в Украйна, отношенията ЕС-Турция и ситуацията в Близкия изток. По темата Украйна всички държави членки изразяват пълна подкрепа в целия обем, който може да бъде предоставен и според възможностите на страните членки. Украинският президент Володимир Зеленски поискал системи Patriot, но България няма да може да помогне в това отношение за разлика от политическата и хуманитарна подкрепа, уточни Главчев.

Главчев: България поддържа европейската позиция за Украйна, помага по всякакъв начин

Главчев: България поддържа европейската позиция за Украйна, помага по всякакъв начин

Той посочи, че помощта може да дойде от замразените руски активи, които се изчисляват на около 2-3 милиарда евро

Към края на заседанието на Европейския съвет по време разговорите и дебатите Кипър и Гърция направили компромис и смекчили позицията си относно Турция. Димитър Главчев в качеството си на български служебен премиер казал, че Турция като наш съсед и кандидат-член на ЕС и български съюзник в НАТО, за България е добре да се разширяват отношенията, но се съобразяваме с условията на Кипър и Гърция. Приела се позиция за отваряне на по-широко взаимодействие с Турция.

По темата за Близкия изток основното, което е било дискутирано, е да има деескалация на напрежението в Израел и Иран, както и да се упражнява сдържаност.

Гледал се е и пакет "Конкурентоспособност" по време заседанието на Европейския съвет. Взело се е заключение да се прекрати двойната практика на храните в държавите-членки.

Иначе по време на днешното заседание на Министерски съвет предстои да се приеме програма за компенсиране на разходите за електрическа енергия, като се предвиждат 30 млн. лв., с които да се помогне на детски ясли, детски градини, училища, читалища, храмове и манастири.