България ще настоява текст относно Република Северна Македония (РСМ) да бъде включен при приемането на заключенията от заседанието на Европейския съвет, което се провежда днес и утре в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

В заседанието ще участва служебният премиер Димитър Главчев. При обсъждането на темата той ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 г. и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 г. Главчев ще настоява Европейският съвет да призове РСМ да изпълни посочените там стъпки, за да постигне напредък по пътя към евроинтеграцията си.

Каракачанов: РСМ се възползва от политическата нестабилност у нас

Каракачанов: РСМ се възползва от политическата нестабилност у нас

В Скопие отдавна са разбрали, че последните години България се управлява от политици без чувство за национална принадлежност

Според премиера е важно да бъде посочено, че остават ключови изпълнението на всички поети от Република Северна Македония ангажименти и напредъкът й по всички реформи, свързани с Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че лидерът на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който оглави правителството на Република Северна Македония (РСМ) след изборите в страната на 8 май, обяви, че договорената по-рано сделка за уреждане на спора с България чрез промяна на конституцията за признаване на българско малцинство "няма да мине". Последваха коментари, включително от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев. Мицкоски отговори с ново остро изказване

Тошко Йорданов предупреди Мицкоски - с изрази "български диктат" РСМ няма да намери място в ЕС

Тошко Йорданов предупреди Мицкоски - с изрази "български диктат" РСМ няма да намери място в ЕС

ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС са отприщили антибългарска пропаганда