Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си.

Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" по БНТ служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър и кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. Вмомента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика. 

Според него, е било недопустимо да не може да се свърже с Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Служебният кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии. 

"Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма.", каза той. 

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев.

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Припомняме, че депутатът и заместник-председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов се отказа от Външно министерство.

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора и във фигура, която да разделя обществото и да пречи на институциите да си вършат работата и затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда служебен външен министър", каза той.

Митов благодари на Главчев за оказаното доверие, а на Бойко Борисов за това, че подходил с разбиране към негова роля в МВнР. Приел, не защото е самоцел да бъде служебен външен министър, а защото държавата трябвало да има ясен проевропейски и пронатовски път на развитие.

Според него е добре партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Даниел Митов обаче е разочарован от ПП, които предпочели да подкрепят позицията на президента Румен Радев, а не позицията на ГЕРБ-СДС. "Спокойно, господин президент, ПП с вас и продължават да са с вас", обърна се Митов към държавния глава.

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това е правителство на Борисов, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Главчев няма план "Б", след като стана ясно решението на Митов.

Междувременно, рокадите в служебния кабинет продължиха и в петък. Уволнени са още трима заместник-министри, считано от 22 април, а са назначени шестима нови.

Главчев вече смени редица заместник-министри в МВР, в МВнР, в МЕУ, финансовото правосъдното и още 7 министерства.