Служебният премиер Димитър Главчев уволнява още трима заместник-министри, считано от 22 април, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

От поста в Министерството на иновациите и растежа е освободен Мартин Гиков.

Николай Сиджимов напуска Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От длъжността зам.-министър на труда и социалната политика е освободен Николай Найденов.

Малко по-късно от МС съобщиха, че Главчев е назначил шестима нови заместник-министри.

В ръководството на Министерството на здравеопазването влизат Бойко Пенков и Добромира Карева.

Бойко Пенков има дългогодишен управленски и административен опит в сферата на здравеопазването. Четири пъти е бил здравен зам.-министър. Бил е също шеф на на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ "Софиямед".

Добромира Карева има икономическо образование и мениджърски опит в сферата на производството и търговията с лекарствени продукти. От две години се занимава с консултантска дейност по органична и неорганична фармацевтична химия.

Заместник-министър на културата става Илко Ганев. Той има докторска степен по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. Работил е в Съюза на артистите в България по проекти, свързани с театъра, киното и цирка, инициативи в областта на социалната политика, благотворителни каузи, както и творчески дейности за интеграция на деца и младежи с увреждания. През 2023 г. в Министерството на културата участва в актуализирането на нормативната уредба в областта на сценичните изкуства и на нормативната уредба на Национален фонд "Култура" и Национален филмов център.

Александър Йоловски става зам.-министър в МЕУ

Александър Йоловски става зам.-министър в МЕУ

Димитър Главчев смени 11 министри в 8 министерства

За зам.-министър на туризма е назначен съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров. Той е магистър е по икономика и туризъм в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Заместник-министър на околната среда и водите става Виктор Атанасов - управител на частна компания. Работил е в Министерството на финансите. Магистър е по маркетинг и мениджмънт, завършил е Университета за национално и световно стопанство. Има и диплома от City University of Seattle.

В ръководството на енергийното министерство влиза Георги Самандов. Той има магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. През декември 2013 г. става директор "Енергийни пазари" в компания от сектор енергетика. Преди това е бил търговски представител и инженер-енергетик също в компании от системата. През 2021 г. е назначен за служебен заместник-министър на енергетиката.

Освободени са още трима заместник-министри - Гинка Машова от Министерството на труда и социалната политика, Виктор Стоянов от Министерството на културата и Мариета Георгиева от Министерството на образованието и науката.

Припомняме, че Главчев вече смени редица заместник-министри в МВР, в МВнР, в МЕУ, финансовото правосъдното и още 7 министерства.