"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора и във фигура, която да разделя обществото и да пречи на институциите да си вършат работата и затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда служебен външен министър".

Новината съобщи депутатът и заместник-председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Митов благодари на Главчев за оказаното доверие, а на Бойко Борисов за това, че подходил с разбиране към негова роля в МВнР. Приел, не защото е самоцел да бъде служебен външен министър, а защото държавата трябвало да има ясен проевропейски и пронатовски път на развитие.

Според него е добре партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Даниел Митов обаче е разочарован от ПП, които предпочели да подкрепят позицията на президента Румен Радев, а не позицията на ГЕРБ-СДС. "Спокойно, господин президент, ПП с вас и продължават да са с вас", обърна се Митов към държавния глава.

Според него президентът Румен Радев не е издържал теста за поста на служебен външен министър.

Даниел Митов посочи още, че в момента цялата отговорност за служебния външен министър, който в момента е Стефан Димитров, си е отговорност на президента и на служебния премиер Димитър Главчев.

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев

"Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър"

Впоследствие Даниел Митов официално оттегли номинацията си за служебен министър на външните работи.

В мотивите си той посочва, че действията на президента го принуждават да оттегли първоначално заявената си воля. Според него страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока.

"Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна", допълва Митов.

Той подчертава, че с отказа си да подпише указа за смяната на външния министър, държавният глава нарушава новите разпоредби на Конституцията и препотвърждава проруската си външнополитическа ориентация.

"От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.