11 от общо 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от направената проверка за принадлежност на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности - Българска православна църква - патриарх и митрополити.

Справката на комсиията показва, че всички са работили като агенти за VI-ти отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия."

Според проверката патриарх Максим не присъства в списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби. Извън списъка са и Ловчански митрополит Гавраил, Пловдивски митрополит Николай, както и Доростолски митрополит Амвросий.

Старозагорският митрополит Галактион е работил под псевдонима Мишо. Агенти на ДС са били и Неврокопският митрополит Натаил (Благоев), както и Русенския митрополит Неофит - под псевдонима Симеонов.

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро се прочу с новия автомобил "Линкълн", е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

В списъка на комисията по досиетата попадат още Врачанският митрополит Калиник (Рилски и Велко), Великотърновски митрополит Григорий (Ваньо), Сливенски митрополит Йоаникий (Кирилиевич), Плевенски митрополит Игнатий (Пенев и  Германски) и Видински митрополит Дометиан (Добрев).

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Той е ползвал псевдонимите Николов и Зографов. Западно и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност с псевдоними Христов и Торис.

Междувременно, Русенският митрополит Неофит заяви, цитиран от БГНЕС, че за първи път в живота си чува името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон.
Никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент, посочи дядо Неофит.
Той обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации.

Комисията по досиетата „отвори папките" и за католическото и мюсюлманстото вероизповедание.

Архивите показаха, че Главният мюфтия Мустафа Али  Хаджи е бил на агент на Държавна сигурност. Той е вербуван на 14 ноември 1989 година - четири дни след свалянето на Тодор Живков - с псевдонима Андрей. Сътрудничил е на структурата на Държавна сигурност във Велинград.

Неговият „враг" Недим Генджев също е с досие. Той е бил щатен сътрудник на ДС в Шумен и Русе. 1973 година е назначен за разузнавач втора степен, а четири години по-късно е преназначен за инспектор 4-та степен. През 1984 година е привлечен за нещатен служител, воден на отчет от генерал-майор Силянов.

Комисията по досиетата установи и, че епископът на Софийско-пловдивска католическа епархия Георги Йовчев също е бил агент на ДС под псевдоним Петър. Вербуван е през 1987.