"Обществените поръчки, които се провеждат в една година, те са в размер на над 3-4 млрд. лева. Премиерът показа ясната политическа воля, която трябва да бъде демонстрирана от правителството и трябва да бъде подкрепена". Това заяви в студиото на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по темата със спрените обществени поръчки - за АМ "Хемус", както и за изработката на новите лични документи.

Той направи бърз преглед на периодите, когато към страната ни са били спрени парите от еврофондовете за периодите, когато на власт са били БСП. "През 2014 бяха спрени фондовете за несъответствие. След това бяха отново пуснати, което даде възможност за политическа воля и суверенитет", каза Цветанов без да уточнява какви са измеренията на суверенитета ни, когато получаваме пари за определени дейности и с множество условия.

Той припомни за съветника на бившия премиер Сергей Станишев - Азер Меликов, който работеше в "Информационно обслужване" - фирмата, която традиционно печели поръчките за обработка на данните от изборите у нас.

Цветанов само спомена фирмата, която бе спечелила предишния търг за изработка на българските лични документи и скандалите около този търг. "Това, което се говореше в публичното пространство да се спре процеса и тогава се отиде на децентрализирана система, което оскъпи проекта", припомни Цветанов участието на Меликов без да уточнява подробности.

Според него, при настоящата обществена поръчка за изработка на новите лични документи, предварителните изчисления показали, че няма да увеличат таксите за издаване на лични документи. "Всяка една нова процедура - винаги трябва да се стремим към националната сигурност и че документите, ще отговарят на изискванията на legal (нормативните изисквания - б.р.).

Вторият в ГЕРБ поясни, че ще има дебати, обществено обсъждане. Относно обществената поръчка за личните карти - не е отменена само процедурата, а и решението на Министерския съвет за начина, по който да се проведе. Целта на отменената поръчка била да се получи гаранция за сигурност на личните документи. Всяка една от секторните комисии ще бъде партньор и коректив на обществените поръчки по определените сектори, обясни Цветанов.

Според него политическата стабилност днес е много ясна - има осем парламентарно представени партии. Дори тези, които формират управляващото мнозинство се изживяват като опозиция, каза Цветанов, вероятно визирайки поведението на Реформаторския блок.

"Ще има много нови мнения върху политическия клонинг. Нашата цел е ясна - с 84 депутати, с подкрепа от РБ, ПФ, АБВ и в диалога - да постигаме консенсус по важните теми", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 43-то народно събрание.

На въпрос от водещия: "Чий са клонинг са тези нови политически проекти - на Радан Кънев, на Георги Кадиев", Цветанов отговори уклончиво. "Смятам, че хора, които са получили признанието да бъдат политици, те получават своето признание от своите избиратели. Не е лесно да правиш политически проект. Българският гражданин вече малко му омръзна", каза той.

Запитан: "Чий клонинг е проекта на Радан Кънев", Цветанов отговори: "Питайте го него" и добави: "Той е доста объркан в ежедневните си изказвания".

Депутатът от ГЕРБ отново увери, че имат подкрепа от АБВ, ПФ.

На въпрос "ДОСТ (новата партия, създадена от Лютви Местан - б.р.) клонинг ли е на ДПС?", Цветанов каза: "Имаме декларирани намерения, но не би могло да се получи нещо различно от това, което е партията на Касим Дал. Когато излизаш от основната си майка няма как да правиш нещо по-различно".

Относно нарояващите се нови политически проекти, Цветанов каза: "Много е лесно да прехвърлиш на останалите пасивите, а ти да вземеш активите. Наблюдавахме го с ОДС.

Когато учредявахме ПП ГЕРБ имахме лидер - ББ, който беше кмет на София. Тогава управляваща коалиция бяха партии от БСП, рушаха всичко, което искахме. В рамките на 3-4 години успяхме да изградим един смислен проект с реални кадри. ГЕРБ доказа, че в последните 10 години обществото да има нещо ново", обясни Цветанов.

Според него потенциалната заплаха днес е от засилващия се бежански поток. "Заплахата за Европа е от 4 млн. бежанци, които могат да се насочат към Италия и Малта, разбира се, могат да стигнат и до Гърция", каза бившият вътрешен министър.

За атентата от сряда вечерта в Анкара, извършен в близост до сградата на турския генерален щаб, Цветанов обясни: "Всеки атентат на първо място създава несигурност у гражданите, води до ограничени права на гражданите, трябва да се покаже сила, но и стабилност в сектора за сигурност".

Относно странния случай с кандидатът за кмет на Русе - Венцислав Ангелов, по прякор - Чикагото, който има влязла в сила присъда, но се укрива от българските власти, докато общува с медиите, той заяви, че това е лош белег на българската система. "Предприемат се необходимите мерки подобни случаи да бъдат ограничени. В бъдеще такива случаи ще бъдат много по-малко", каза Цветанов.