Паралелно в двата най-големи български града - София и Пловдив, започнаха митингите на БСП и ГЕРБ. От първите кадри и снимки се видя и общото в двете събития - мургавите ни сънародници, подкрепящи ГЕРБ - в Пловдив и БСП и ДПС - в София.

МВР:
В София - 50 хиляди души, в Пловдив - 15 хиляди
Още...

Емоцията около двете партийни прояви достигна до истерия, особено в столицата, където почти по същото време  - малко по-късно, започва мачът ЦСКА-Левски, което притесни допълнително силите на реда заради евентуални сблъсъци между ултраси и фенове на БСП и ДПС, като хората на Доган са „съорганизатори" на митинга, който е под мотото „Не на омразата".

Към Пловдив и София тръгнаха десетки автобуси, влакове и автомобили, пълни с привърженици на БСП и ГЕРБ.

Часове пред началото на митинга на БСП-ДПС на Орлов мост течеше трескава подготовка.

На няколко десетки метри от Орлов мост, нагоре по Цариградско шосе, от страната на парка, са разположени видео стени. Огромна трибуна е изградена до езерото Ариана, а телевизии вече са почнали подготовка на екипите.

Площад „Княз Александър Батенберг" и улиците около него са затворени за паркиране, тъй като се изчиства пространството само за автобуси с митингуващи.

Ситуацията около парламента е спокойна. Десетина полицаи са разположени по протежение на металната ограда пред парламента.

Междувременно на Централна гара - София пристигнаха двата извънредни влака от Варна и Бургас със симпатизанти на властта, които ще се включат в митинга в подкрепа на правителството.

Всичко за подготовката на двете мероприятия
Още...

По данни на железниците с тях са пътували около 1000 души, съобщи БНР.

В същото време от ГЕРБ опровергаха информацията на Папазов, че ГЕРБ е наемал влакове за митинга в Пловдив. От партията са категорични, че не отговаря на истината.

В 12.00 часа на площад „Централен" под тепетата пристигнаха активисти на ГЕРБ от София, Стара Загора, Русе, Шумен, Разград, Добрич, Велико Търново, Сливен и цялата Пловдивска област.

Представителите на районната администрация вече са на площада, който се пълни с хора за протеста на ГЕРБ, съобщава БГНЕС.

Според директора на областна полиция Тодор Градинаров очакват се 250 автобуса, които ще бъдат паркирани на булевард "Цар Борис ІІІ Освободител".

Митинг "София"
Десетки хиляди симпатизанти на БСП и ДПС изпълниха Цариградско шосе от Орлов мост чак до алея „Яворов" в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

Както бе заявено многократно в последните дни, двете управляващи партии наистина са се постарали да активизират своя електорат и в центъра на София са събрали хора от цялата страната, за да кажат „Да на Свободата, не на Омразата". Самата проява започна с "Хубава си моя горо".
Според пресцентъра на БСП множеството е достигнало 70 хиляди души. (Наблюденията на репортерите на news.bg обаче сочат не повече от 30 хиляди)

Най-многобройни са трибагрениците, като симпатизантите на двете партии носят и знамена на БСП и ДПС, както и доста флагове на Европейския съюз.

На пръв поглед впечатлението е, че присъстват по-възрастни хора, но множеството е огромно и не липсват голям брой по-млади, включително българи от турски произход и роми.

Орешарски: От тази трибуна да протегнем ръка и към онези, които мислят различно
Още...
Местан: Днес сме 70 хиляди, но ако е необходимо, ще станем 170 хиляди
Още...
Станишев: Изпълнихме обещанието си да не допуснем Борисов до властта
Още...

Организаторите на митинга са се погрижили да осигурят качествен звук, като освен големи колони на самия Орлов мост, такива са разположени и на 100 метра по протежението на булеварда, където има най-малко пет големи видео стени, за да могат и хората от по-задните редица да чуват и виждат случващото се на трибуната.

Иначе официалната част от митинга започна с минута мълчание в памет на починалия митрополит Натанаил, след което водещите в лицето на трима студенти, симпатизанти на БСП и ДПС, поканиха на сцената председателя на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателя Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Лютви Местан и Сергей Станишев.

Полицейското присъствието в целия център е изключително голямо, като голяма част са съсредоточени в района на Орлов мост, но такива пазят на малки групи и в подстъпите на целия център.

Към 13,15 часа множеството тръгна към Министерски съвет. Шествието е в посока СУ"Кл. Охридски", след това по бул." Цар Освободител" до площад „Ал. Батенберг". Масата шестващи хора запълниха пространството от Раковска до Орлов мост.

На Ректората „радушно” посрещнаха БСП шествието
Още...

Малко преди 13:40 часа Орлов мост беше освободен.

Участващите в шествието носеха и плакати: "Нашият глас също трябва да бъде чут!", "Ние сме гласували за Орешарски!", "Окупацията не е протест, а беззаконие!", "Кой уби Mишо Бирата?", "Росен Халкидикис".

Митинг "Пловдив"
С фолклорна програма на ансамбъл „Българе" започна митингът на ГЕРБ в Пловдив.

Протестът с искане за оставка на правителството „Орешанрски" стартира в 12 часа на площад „Централен". Очакванията са в него да се включат 20 хиляди членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна, но в първите му минути бройката не е „изпълнена". По-късно бе съобщено в някои медии, че на пл. "Централен" са около 40 хил. души, но реално те не са повече от 10-15 хил. души.

Борисов: Без батко Доган БСП сами и митинг не могат да направят
Още...
Цветанов: Следващата мярка на БСП и ДПС е да изселват хора
Още...
Цачева: Днес тук ГЕРБ казва "Стига"
Още...

Националният митинг - протест се провежда в Пловдив, за да се покаже, че антиправителствени настроения има не са само в София, съобщава Радио Пловдив.

Много от присъстващите са залепили надпис "оставка" на якетата си и на знамената и плакатите, които носят. Площадът пред Централна поща в Пловдив е пълен с хора, като по главната улица продължават да пристигат участници в митинга.

Лидерите на партия ГЕРБ, депутати и управници на града бяха сред първите на площада. Кметът Иван Тотев, Цветан Цветанов, Менда Стоянов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Здравко Димитров се подготвят за първите си речи, отбелязва Marica.bg.
В един момент, обграден от гардове, в тълпата се показа и лидерът на ГЕРБ Борисов, който се смеси с митингуващите, раздавайки автограф след автограф.

Лидерът на ГЕРБ внимателно изслуша речите на депутатите Цецка Цачева, на Менда Стоянова и Цветан Цветанов и изгледа клипа на големия екран, на който бяха показани основните постижения на ГЕРБ, отбелязва Plovdiv-online.

Пристигнаха хора от Видин, Сливен, Разград, Добрич и Варна. Има мащабно присъствие на всички структури на ГЕРБ от област Пловдив, извозени до града с автобуси и влакове.

Засилено е полицейското присъствие, на крак е цялата пловдивска полиция, а фирма Секюрити е направила кордон пред сцената.

Затворени за движение бяха булевардите „Цар Борис III Обединител", в участъка от бул. "6 септември" до кръстовището с булевард „Христо Ботев". От 10 до 15 часа няма да има движение. Променени са градските транспортни линии на 12 автобуса.

Рекапитулацията от деня сочи най-вече, че и двете партийни централи надуха числеността на митингите си.
Според тях в София е имало 70 хиляди, а в Пловдив към 60 хиляди. Реално е трудно да се преброи множеството, но в столицата привържениците на БСП и ДПС не бяха повече от 30 хиляди (не бива да се забравя, че две партии организират проявата), докато под тепетата Борисов успя да събере към 20 хиляди свои фена.