Мнозинството изключва депутатите от ПП "Възраждане" Ивелин Първанов и Ангел Георгиев от комисията по външна политика и от комисията по отбрана. Предложението за това са две - на Явор Божанков и на Атанас Атанасов и е включено в днешната програма на парламента.

Това очаквано разгневи хората на Костадин Костадинов. Те първо възроптаха, че текстовете на предложенията не са им предоставени, но от думите на Росен Желязков стана ясно, че това е направено още миналата седмица.

Цвета Рангелова обясни, че депутатите от мнозинството нямат основание за това, тъй като депутатите Първанов и Георгиев не отговарят на условията - да са напуснали или изключени от ПГ или самата ПГ да се е разпаднала.

Костадин Костадинов излезе на трибуната и обясни също, че това е незаконно решение. "Не позволявайте такива брутални закононарушения", настоя лидерът на "Възраждане".

Росен Желязков изтъкна, че не може да прави коментари, докато пленарна зала не се произнесе.

Предложението дойде след като двамата депутати бяха част от делегация на ПП "Възраждане", която посети Руската федерация по покана на партия "Единна Русия" и участва във Форум на поддръжниците на борбата с модерните практики на неоколониализма "За свободата на нациите". Единствената друга такава делегация имаше от страна на АБВ.

Аргумент за искането депутатите да бъдат изключени от тези комисии е, че в тях се разглеждат секретни или чувствителни данни. Руската федерация включи България в списъка с неприятелски или вражески държави като отговор на санкционната политика на ЕС, започната малко след като руската армия нахлу на територията на Украйна през февруари 2022 г.

Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

В санкционния списък са включени представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС